Samtykket

Citat
“I årevis gik jeg rastløs rundt i mit bur, og mine drømme var fyldt med mord og hævn. Indtil den dag det endelig stod klart for mig, som en selvfølge, hvad det var, jeg skulle: fange jægeren i hans egen fælde, spærre ham inde i en bog.”
“Samtykket”, s. 8.

“Samtykket” er et personligt vidnesbyrd af franske Vanessa Springora, der debuterede som forfatter med det stærkt debatskabende værk i 2020. Det autobiografiske skrift fik store konsekvenser for mange i det franske kulturmiljø, særligt forfatteren Gabriel Matzneff, der er hovedpersonen i bogen.

Jegfortælleren er den voksne Vanessa Springora, der relativt kronologisk beretter om sit liv før, under og efter forholdet til den 37 år ældre feterede forfatter, i bogen kaldt “G”, som hun bliver præsenteret for af moderen til et middagsselskab, da hun er 13 år. Inden dette møde, der står som skelsættende både i fortællingen og i Springoras liv, er hendes forældre blevet skilt.

48232973

Hendes mor arbejder i bogbranchen og introducerer tidligt datteren for bøgernes opslugende verden, og faderen holder sig i periferien af hendes liv. Som direkte følge af sidstnævnte føler hun et stort behov for at blive set. Da hun møder den 50-årige Gabriel Matzneff i midten af 1980’erne, er han en prisbelønnet forfatter, der bl.a. er kendt for i sine selvbiografiske bøger at skrive frit – og uden konsekvenser – om sine erobringer af unge piger og sine rejser til Østen, hvor han betaler for sex med 11-12-årige drenge. Helt frem til Springoras metoo-bombe i 2020 blev han støttet moralsk af vennerne i branchen og hyldet som en af de største litterære stjerner i Frankrig.

Den seksuelt nysgerrige Springora indvilger efter længere tids kurmageri i et forhold til den ældre Matzneff. En på flere måder ekstrem og grænseoverskridende relation, som får store psykiske konsekvenser for hende helt frem til voksenlivet. Selv efter at hun nogle år senere får revet sig løs af forholdet, fortsætter manden sit magtmisbrug: Han bruger hende i sine bøger, trykker teenagebilleder af hende og breve, hun har skrevet. Han spærrer hende inde i en bog, skriver hun, hvorfor hun som voksen beslutter sig for at gøre det samme med ham.

I “Samtykket” ræsonnerer Springora over sit eget medansvar og sit såkaldte samtykke – fordi hun ikke sagde fra dengang, ja, nærmest sagde til. Men også over, hvorfor ingen greb ind over for den herskende pædofilikultur; hverken forlagsbranchen eller Springoras egen mor, der ikke modsatte sig forholdet. Svaret er tidsåndens frie seksualmoral, som samtlige af Gabriel Matzneffs medløbere dækker sig ind under. Efter bogudgivelsen har mange af Matzneffs tidligere venner taget offentligt afstand fra ham. Flere ofre har meldt sig på banen, og hans toneangivende franske forlag, Gallimard, har stoppet salget af hans bøger. Matzneff blev anmeldt til politiet for pædofili, men går stadig frit omkring – dog ikke længere i litteraturen. Februar 2021 selvudgav han bogen “Vanessavirus”, fordi ingen forlag ønskede at assistere med den udgivelse, han har omtalt som sin svanesang.