Storm P.s som billedbogsillustrator

Citat
”Lærken ruger. Stille, stille, kun et uforskammet skarn vil en lærkemoder drille, når hun venter på sit barn. Vinger spredes over fire æg, der brister snart for varmen, snart skal man i reden høre fire ungers liv og larmen.”


”Dyrenes hverdag”, s. 10.

I samarbejde med forfatteren Harald H. Lund har Storm P. tegnet til en række børnebøger – bl.a. ”Søløven Marius” (1922) om Søløven Marius’ rejse fra havet, til Zoologisk Have til Millionærhotellet, hvor han lever et liv i sus og dus, tilbage til zoo, hvor han møder sin barndoms kærlighed og indser, at selskab og kærlighed betyder mere end penge og status. I modsætning til mange af Storm P.s øvrige tegninger og illustrationer er tegningerne i børnebøgerne farvelagt, men først efterfølgende.

Et andet eksempel på samarbejdet er ”Dyrenes hverdag” (1939), som handler om dyrenes hverdag, tilsat Storm P.s. runde streg og humor. Bogen består af rim, remser og fabler for børn. Udgivelsen har i eftertiden fået status som en klassiker, fordi det også var i denne udgivelse, at den kendte godnatsang ”Elefantens Vuggevise” første gang indgik. Historien handler bl.a. om muldvarpens fødselsdag og død, om familiens pindsvin, om den spørgelystne kylling og vidende hønemor, og lærken, der ruger på sine æg, der bliver til små fugleunger.

24318443

Storm P. har også bidraget med illustrationer til børnebøger, der tager udgangspunkt i Storm P.s eget figurunivers – eksempelvis i ”Pings naturhistorie” (1934), hvor den kendte pingvin, Ping, fra avistegningerne, folder sig ud i et andet format. Historien handler om Ping, der besøger en række forskellige dyr og fortæller om dem gennem rim og remser. Eksempelvis: ”Manden maa med Sæk paa Nakken ad den tunge Bakke gaa/ Ser en Myre og han tænker: Hvad har du at slæbe paa? (…) Myren tænker: Store Taabe/ bøj dig ned, og du vil se: Myren har sin Sæk paa Ryggen, slæber mer end du maaske” (s. 9).

Selvom det ikke er Storm P., som har skrevet teksterne til disse bøger, harmonerer budskaberne med Storm P.s egne filosofiske og eksistentielle betragtninger. Det er nemlig kendetegnende for disse bøger, at de skal formidle viden og være sjove, men også give stof til eftertanke.