Baggrund

Citat
”På den her grænse mellem landsby og mark er der ingen ugødede enge. Der står ingen blåtop eller gederams, som bøjer sine nakker for regnen. Kun oppløjede firkanter. (…) Jeg føler en trods på vegne af de vækster, der holdes nede. Hvorfor er det tvingende nødvendigt at opretholde jorden sådan? Jorden føles som forceret afgrænsning, som rammer der udpeger, at her er driften, her bor borgerne, her er normaliteten.”
”Markløs”, s. 85-86.

Malte Tellerup er født i 1989 i Elmelund sydvest for Odense og har trådt sine barnesko forskellige steder på Fyn – blandt andet i Elmelund og Svendborg. Håndboldhallen var familiens samlingspunkt. Både moren og faren var aktive håndboldspillere, og ikke mindst faren lagde utroligt mange timers frivilligt arbejde i Bolbro boldklub. Da forældrene blev skilt, fortsatte håndboldhallen med at være familiens konstant. I en artikel i Weekendavisen skriver Malte Tellerup: ”Jeg brugte det meste af min barndom og ungdom i en håndboldhal. Som barn i en skilsmissefamilie med skiftende bopæle var hallen noget af det mest konstante i min opvækst. Jeg har haft flere hjem, men jeg har kun haft to haller. Bolbrohallen og Gudmehallen. Vi lærte at se mor og far på skift, undtagen når vi var i hallen. Der samledes familien stadig, når jeg eller bror skulle spille kamp. I mange år var far min træner, bror spillede på holdene under mig, og mor sad på sidelinjen. Far var fortsat aktiv, og tit så bror og jeg også ham spille. Som familie har vi tilbragt søndag efter søndag i hallen, og hallen har været min families andet, hvis ikke ligefrem min families rigtige hjem.” (Malte Tellerup: Følelsen af harpiks og svedende kroppe. Weekendavisen, 2022-07-14).

Malte Tellerup blev student fra Svendborg Gymnasium og lagde pludseligt håndbolden på køl, netop som han stod på tærsklen til en decideret professionel håndboldkarriere. Efter en værnepligt ved Beredskabsstyrelsen på Bornholm flyttede han til København for at læse litteraturvidenskab, og i en periode studerede han i New York. I 2016 blev han cand.mag. fra Københavns Universitet. Allerede tre år tidligere debuterede han med to digte i det litterære tidsskrift Hvedekorn.

Han var sikker på, at han skulle skabe sig en akademikerkarriere, men en gåtur tværs over Fyn ændrede alt. Dels blev den inspiration til debutromanen ”Markløs” fra 2017, dels til beslutningen om at flytte på landet igen. Denne gang til den vestjyske flække Vemb, hvor han sammen med sin kæreste – forfatteren Liv Sejrbo Lidegaard – boede tre år på et nedlagt landbrug. Da parret fik deres første barn, flyttede de tilbage til København.