Hedeselskabet

Citat
”Det bliver varmt og blæsende. En rastløshed sniger sig ind. Huset er underligt tomt omkring os. Der er noget uafklaret over det hele. Mads kører konstant rundt på markerne, han kommer aldrig forbi og snakker. Han kæmper. Vild sol nu. Det er sensommer. Planterne er vokset, de har strukket sig og strukket sig. Blade har foldet sig ud, blade er blevet til blomster. Det er nu, det gælder.”
”Hedeselskabet”, s. 135.

I Malte Tellerups anden roman, ”Hedeselskabet” fra 2020, flytter de tre unge kunstnere Tobias, Andreas og Viktoria fra storbyen og ud på Lars tyndskids marker mellem landsbyerne Nees og Skalstrup i Vestjylland. Viktoria er digter og skal undervise på talentskolen i Holstebro, Andreas er billedkunstner og prøver at genfinde inspirationen, og Tobias forsøger at finde sig til rette mellem egne forfatterdrømme og utallige praktiske gøremål.

Romanen består af 66 korte kapitler og følger de tre unge menneskers liv på landet hen over et års tid.

48696309

Sproget er præget af korte, beskrivende sætninger, der samtidig ofte har deres egen særegne poetiske tone (se citat). I mødet med vestjyske karakterer bliver dialog gengivet på vestjysk som en understregning af, hvor vi befinder os i tid og sted. Romanens fortællerstemme bæres af Tobias, og igennem hans forelskede blik på hedelandet og Viktoria tematiserer romanen så forskelligartede emner som udkantsdanmark, vores forhold til naturen, parforhold, biseksualitet og praktisk arbejde, ligesom han giver et tidsbillede af landbruget. Landbruget er i fuld gang med at aflive sig selv med pesticider og industrialisering, hvilket læserne får et indblik i via Mads, der ejer den gård, Tobias og de andre bor på. Mads ender med at gå konkurs og må overlade sin ejendom i bankens varetægt, indtil en eventuel storbonde vil overtage.

Et andet centralt tema er identitet. Ikke mindst Tobias slås med at finde sin plads i livet mellem forfatterdrømme og praktiske evner, og hans forhold til Viktoria er nær ved at drukne i hans lave selvværd og seksuelle trøsteudskejelser og i hans forsøg på at forstå sin queeridentitet. Hans manglende selvrespekt bliver et benspænd både for at finde sin vej i livet og parforholdet.

I romanen forsøger de tre hovedkarakterer at genfinde sig selv og finde nye bæredygtige måder at leve med sig selv, hinanden og naturen, og det er romanens centrale motiv – en undersøgelse af, hvordan vi kan leve mere bæredygtigt. Men det, der starter som et udflyttereventyr med kærlighed til naturen og det praktiske arbejde, bliver efterhånden også et afmægtigt møde med naturens rå kræfter, strømsvigt, pengenød og med et fordomsfuldt miljø, hvor man skal passe på med at skilte med alternative seksualiteter.

SE OGSÅ LÆSEKOMPAS.DK: Bøger, der minder om "Hedeselskabet"