Baggrund

Citat
”– Det er alle de gnidninger. Alle de danskere. Skolelærerne, de kommer og går. Ja, og lægerne også. De fleste tager hjem igen før eller siden. Danskerne ville reformere samfundet, og nu består de store byer af velhavende gæster. Alle rejser hjem, når de møder den egentlige modstand. Isolationen, mørket. Og nu smelter jøkelen også, og hundene forsvinder. Ja, jeg ved det sgu ikke, sagde han. – Jeg tænker bare højt.”
”Andre hunde”, s. 145.

Rasmus Theisen er født i 1995 og opvokset på Mols på Djursland, hvor han har boet forskellige steder i nærheden af Knebelvig. Hans mor er uddannet brandmand og bygningskonstruktør, og hans far er uddannet erhvervsdykker. Rasmus Theisen fortæller, at fiskeri har fyldt meget i hans fars familie, der alle var fiskere og dykkere, så ham og hans fem år yngre bror er den første generation, der endnu ikke har haft en profession på havet.

Som syttenårig flyttede han på kostskole og gik et år på gymnasiet i Rønde. Derefter startede han på MGK i Aarhus, men blev smidt ud pga. fravær, og da han hverken havde lyst eller modenhed til at uddanne sig på universitetet eller konservatoriet, flyttede han som 21-årig til Vestgrønland, hvilket gav rum til at skrive: ”Jeg læste og skrev dagligt i Grønland, det var der, det rigtigt åbnede sig for mig, og jeg søgte på et tidspunkt ind på Forfatterskolen, mens jeg boede deroppe,” fortæller Theisen til Forfatterweb. Under sit ti måneder lange ophold boede han i forskellige bygder og arbejdede som ufaglært i jobs som rengøringsmedarbejder, som arbejdsdreng på en byggeplads, som assisterende vvs’er og skorstensfejer, og netop arbejdet og det at udfylde en funktion var en god indgang til at møde de lokale grønlændere.

Under tiden i Grønland oplevede han hos sig selv en decideret modvilje mod at være sådan en dansker, der rejser til Grønland og skriver om sine oplevelser, men han måtte alligevel overgive sig: ”De første fire måneder, jeg boede i Grønland, skrev jeg bevidst om alt muligt andet, indtil en nat, hvor jeg pludselig bare stod op og fyrede en tekst af, der foregik i Grønland. Den tekst endte jeg med at søge ind på Forfatterskolen med og tage med i bogen,” som han fortæller i et interview. (Martin Rohr Gregersen: En parasit i Grønland. Kulturrummet.dk, 2022-01-13). For at skrive en bog om Grønland måtte han altså skrive sig gennem sin modvilje og gøre den til en central del af sin debutroman ”Andre hunde”, der udkom i 2021.

I 2017 kom Rasmus Theisen ind på Forfatterskolen, hvor han dimitterede fra i 2019. Efter årene i København vendte Rasmus Theisen tilbage til Mols, hvor han er bosat i dag, og netop dette barndommens landskab vil han gerne forløse litterært i sine kommende molbohistorier, der udkommer i 2023. I det hele taget udspringer hans tekster af de steder, de er blevet til i og måske ligner de ligefrem deres landskab: ”Lige som landskabet må teksterne gerne være livlige og besværlige og ligetil,” fortæller han i podcasten ”Omveje til Mols” (Silja Nørgaard Alstrøm: Omveje til Mols: forfatter Rasmus Theisen er vendt hjem. Oplev Syddjurs – en kulturpodcast). Theisen har bidraget til en antologi om Kolindsund på Djursland, ”Fremtidsturist guide” (2022), han spiller i orkestret Geo Pjäserna, og i 2022 modtog han Bodil og Jørgen Munch-Christensens debutantpris for ”Andre hunde”.