portræt af Rasmus Theisen
Foto: Fie Martens Ljungmann

Rasmus Theisen

cand.mag. Anne Vindum, september 2024.
Top image group
portræt af Rasmus Theisen
Foto: Fie Martens Ljungmann

Slædehunde og kærlighed og kolonisering er centrale elementer i Rasmus Theisens debutroman ”Andre hunde” fra 2021, hvori en ung dansk mand rejser til Nordvestgrønland. Her møder han sine naive forestillinger om sig selv og Grønland i en forblæst bygd domineret af en entreprenant dansker og en mystisk sygdom, der breder sig blandt hundene. Theisen rusker i den generelle danske forståelse af vores tilstedeværelse i Grønland og lader den arktiske kulde bide lidt grundigt. ”Molbohistorier” fra 2023 er en klima- og kapitalismekritisk folkhorror, om dengang det regnede et helt år på Mols.

137174235

Blå bog

Født: 9. marts 1995, Horsens.

Uddannelse: Forfatterskolen, 2019.

Debut: Andre hunde. Gyldendal, 2021. Roman.

Litteraturpriser: Bodil og Jørgen Munch-Christensens debutantpris, 2022.

Seneste danske udgivelse: Molbohistorier. Antipyrine og Molbokommunen, 2023. Roman.

Inspiration: Romaner og musik, digte og aviser, fugle og fisk, internettet, historie, land- og søkort, satellitapplikationer. Mols.

Artikel type
faktalink

Baggrund

”– Det er alle de gnidninger. Alle de danskere. Skolelærerne, de kommer og går. Ja, og lægerne også. De fleste tager hjem igen før eller siden. Danskerne ville reformere samfundet, og nu består de store byer af velhavende gæster. Alle rejser hjem, når de møder den egentlige modstand. Isolationen, mørket. Og nu smelter jøkelen også, og hundene forsvinder. Ja, jeg ved det sgu ikke, sagde han. – Jeg tænker bare højt.”
”Andre hunde”, s. 145.

Rasmus Theisen er født i 1995 og opvokset på Mols på Djursland, hvor han har boet forskellige steder i nærheden af Knebelvig. Hans mor er uddannet brandmand og bygningskonstruktør og hans far erhvervsdykker. Rasmus Theisen fortæller, at fiskeri har fyldt meget i hans fars familie, der alle var fiskere og dykkere, så ham og hans fem år yngre bror er den første generation, der endnu ikke har haft en profession på havet.

Som syttenårig flyttede han på kostskole og gik et år på gymnasiet i Rønde. Derefter startede han på MGK i Aarhus, men blev smidt ud pga. fravær, og da han hverken havde lyst eller modenhed til at uddanne sig på universitetet eller konservatoriet, flyttede han som 21-årig til Vestgrønland, hvilket gav rum til at skrive: ”Jeg læste og skrev dagligt i Grønland, det var der, det rigtigt åbnede sig for mig, og jeg søgte på et tidspunkt ind på Forfatterskolen, mens jeg boede deroppe,” fortæller Theisen til Forfatterweb. Under sit ti måneder lange ophold boede han i forskellige bygder og arbejdede som ufaglært i jobs som rengøringsmedarbejder, som arbejdsdreng på en byggeplads, som assisterende VVS’er og skorstensfejer, og netop arbejdet og det at udfylde en funktion var en god indgang til at møde de lokale grønlændere.

Under tiden i Grønland oplevede han hos sig selv en decideret modvilje mod at være sådan en dansker, der rejser til Grønland og skriver om sine oplevelser, men han måtte alligevel overgive sig: ”De første fire måneder, jeg boede i Grønland, skrev jeg bevidst om alt muligt andet, indtil en nat, hvor jeg pludselig bare stod op og fyrede en tekst af, der foregik i Grønland. Den tekst endte jeg med at søge ind på Forfatterskolen med og tage med i bogen,” som han fortæller i et interview. (Martin Rohr Gregersen: En parasit i Grønland. Kulturrummet.dk, 2022-01-13). For at skrive en bog om Grønland måtte han altså skrive sig gennem sin modvilje og gøre den til en central del af sin debutroman ”Andre hunde”, der udkom i 2021.

I 2017 kom Rasmus Theisen ind på Forfatterskolen, hvor han dimitterede fra i 2019. Efter årene i København vendte Rasmus Theisen tilbage til Mols, hvor han er bosat i dag, og netop dette barndommens landskab er en slags hovedperson i hans anden roman, ”Molbohistorier”, der udkom i 2023.

Theisen har bidraget til en antologi om Kolindsund på Djursland, ”Fremtidsturist guide” (2022), han spiller i orkestret Geo Pjäserna, og i 2022 modtog han Bodil og Jørgen Munch-Christensens debutantpris for ”Andre hunde”.

Aktuelt værk: Molbohistorier

”De Ædru er typisk tilflyttere, folk fra større byer, deltidskunstnere, deltidsbehandlere, stressramte designere, som nu skal ’stå i deres eget lys’, leve mere autentisk, sove bedre om natten. De er ikke flyttet herud for at sløre deres syn med alkohol, så efter et par uger i Sundet siger mange af dem op, men så bliver der bare ansat nye.”
”Molbohistorier”, s. 101.

Rasmus Theisens anden roman, ”Molbohistorier” fra 2023, foregår i Knebel Vig på Mols. Her bor bogens meget eksplicitte fortæller, en forfatter, som en dag finder en notesbog på den lokale bodega. Bogen tilhører den ufaglærte Viktor, der bor med sin kæreste Monika og deres datter Alex, og forfatteren bruger Viktors noter som afsæt til sin moderne molbohistorie. Traditionelt set handler molbohistorier om nogle enfoldige mennesker, som tror, at de er vildt kloge – lidt ligesom vores ageren i nutidens klimakrise.

137174235

Viktor er vokset op på Mols med sin mor Tranen, der blev led og bitter, da Viktors far forlod dem. Volden i barndomshjemmet har givet Viktor en fandenivoldskhed, der kulminerer, da han som helt ung er indblandet i en brand på Fuglsø Kro. Herefter tager han ansvar, møder den tilflyttende kunstner Monika og får arbejde som havemand. Ti år senere har de fået datteren Alex og en rolig hverdag sammen. Efter nogle dage med tæt tåge indfinder der sig en ”ildevarslende stilhed”, dyr dør på mystisk vis og så sætter regnen ind. Det regner i et år, ustoppeligt. Halvøer bliver til øer, tagrenderne skiftes og et lammende mismod lægger sig over den våde befolkning. Samtidig trækker krisen fronter op i de ulmende konflikter mellem de lokale pragmatikere bundet til jorden og de selvoptagede tilflyttere, der nyder godt af Mols’ Instavenlige landskaber.

Viktor får arbejde på den østersfarm, som ”den latterlige erhvervsmand” Sebastian Strohne har anlagt i det genoversvømmede Kolindsund. Farmen er et kapitalistisk foretagende i klimavenligt tilsnit, og uanset de fine paroler er arbejdsmassen stadig ufaglært og drikfældig. Som drikkeriet får tag i Viktor, møder han oftere sine traumer fra barndommen og sammen med dem den mytologiske figur Bettefanden, som vokser sig stor og til sidst finder sin vej ud af ham. Her bliver den dystopiske og kapitalismekritiske klimaroman til en slags horrorfiktion om uforløste traumer.

”Molbohistorier” bryder den romantiske forestilling om Mols op med det morads af svigt og alkohol og vold, der præger menneskene i de smukke istidslandskaber. I et veloplagt sprog med blik for natur og tidsånd skriver Theisen om klasseskel og klimakrise, om kunstnerisk nysgerrighed og kompleks kærlighed.

SE OGSÅ LÆSEKOMPAS.DK: Bøger, der minder om "Molbohistorier"