portræt af Rasmus Theisen
Foto: Fie Martens Ljungmann

Rasmus Theisen

cand.mag. Anne Vindum, marts 2023. Blå bog og bibliografi opdateret september 2023.
Top image group
portræt af Rasmus Theisen
Foto: Fie Martens Ljungmann

Slædehunde og kærlighed og kolonisering er centrale elementer i Rasmus Theisens nærværende og kloge debutroman ”Andre hunde” fra 2021, hvori en ung dansk mand rejser til Nordvestgrønland. Her møder han sine egne naive forestillinger om sig selv og Grønland i en forblæst bygd domineret af en entreprenant dansker og en mystisk sygdom, der hastigt breder sig blandt hundene. Theisen rusker i den generelle danske forståelse af vores tilstedeværelse i Grønland og lader den arktiske kulde bide lidt grundigt.

137174235

Blå bog

Født: 9. marts 1995, Horsens.

Uddannelse: Forfatterskolen, 2019.

Debut: Andre hunde. Gyldendal, 2021. Roman.

Litteraturpriser: Bodil og Jørgen Munch-Christensens debutantpris, 2022.

Seneste danske udgivelse: Molbohistorier. Antipyrine, 2023. Roman.

Inspiration: Romaner og musik, digte og aviser, fugle og fisk, internettet, historie, land- og søkort, satellitapplikationer.

Artikel type
faktalink

Baggrund

”– Det er alle de gnidninger. Alle de danskere. Skolelærerne, de kommer og går. Ja, og lægerne også. De fleste tager hjem igen før eller siden. Danskerne ville reformere samfundet, og nu består de store byer af velhavende gæster. Alle rejser hjem, når de møder den egentlige modstand. Isolationen, mørket. Og nu smelter jøkelen også, og hundene forsvinder. Ja, jeg ved det sgu ikke, sagde han. – Jeg tænker bare højt.”
”Andre hunde”, s. 145.

Rasmus Theisen er født i 1995 og opvokset på Mols på Djursland, hvor han har boet forskellige steder i nærheden af Knebelvig. Hans mor er uddannet brandmand og bygningskonstruktør, og hans far er uddannet erhvervsdykker. Rasmus Theisen fortæller, at fiskeri har fyldt meget i hans fars familie, der alle var fiskere og dykkere, så ham og hans fem år yngre bror er den første generation, der endnu ikke har haft en profession på havet.

Som syttenårig flyttede han på kostskole og gik et år på gymnasiet i Rønde. Derefter startede han på MGK i Aarhus, men blev smidt ud pga. fravær, og da han hverken havde lyst eller modenhed til at uddanne sig på universitetet eller konservatoriet, flyttede han som 21-årig til Vestgrønland, hvilket gav rum til at skrive: ”Jeg læste og skrev dagligt i Grønland, det var der, det rigtigt åbnede sig for mig, og jeg søgte på et tidspunkt ind på Forfatterskolen, mens jeg boede deroppe,” fortæller Theisen til Forfatterweb. Under sit ti måneder lange ophold boede han i forskellige bygder og arbejdede som ufaglært i jobs som rengøringsmedarbejder, som arbejdsdreng på en byggeplads, som assisterende vvs’er og skorstensfejer, og netop arbejdet og det at udfylde en funktion var en god indgang til at møde de lokale grønlændere.

Under tiden i Grønland oplevede han hos sig selv en decideret modvilje mod at være sådan en dansker, der rejser til Grønland og skriver om sine oplevelser, men han måtte alligevel overgive sig: ”De første fire måneder, jeg boede i Grønland, skrev jeg bevidst om alt muligt andet, indtil en nat, hvor jeg pludselig bare stod op og fyrede en tekst af, der foregik i Grønland. Den tekst endte jeg med at søge ind på Forfatterskolen med og tage med i bogen,” som han fortæller i et interview. (Martin Rohr Gregersen: En parasit i Grønland. Kulturrummet.dk, 2022-01-13). For at skrive en bog om Grønland måtte han altså skrive sig gennem sin modvilje og gøre den til en central del af sin debutroman ”Andre hunde”, der udkom i 2021.

I 2017 kom Rasmus Theisen ind på Forfatterskolen, hvor han dimitterede fra i 2019. Efter årene i København vendte Rasmus Theisen tilbage til Mols, hvor han er bosat i dag, og netop dette barndommens landskab vil han gerne forløse litterært i sine kommende molbohistorier, der udkommer i 2023. I det hele taget udspringer hans tekster af de steder, de er blevet til i og måske ligner de ligefrem deres landskab: ”Lige som landskabet må teksterne gerne være livlige og besværlige og ligetil,” fortæller han i podcasten ”Omveje til Mols” (Silja Nørgaard Alstrøm: Omveje til Mols: forfatter Rasmus Theisen er vendt hjem. Oplev Syddjurs – en kulturpodcast). Theisen har bidraget til en antologi om Kolindsund på Djursland, ”Fremtidsturist guide” (2022), han spiller i orkestret Geo Pjäserna, og i 2022 modtog han Bodil og Jørgen Munch-Christensens debutantpris for ”Andre hunde”.

Andre hunde

”Der var mange folk på Grillen. Jeg købte pomfritter, danskvand og en halv times internet. Jeg satte mig bagerst i lokalet og loggede på internettet med koden, man fik ved disken. Jeg søgte lidt sporadisk efter noget om kedsomhed, hvordan man undgår det, men endte med en lydvideo, der hed meditative music relax mind body. Jeg lukkede øjnene og tyggede langsomt på en pomfrit.”
”Andre hunde”, s. 48.

I 2021 udkom Rasmus Theisens debutroman ”Andre hunde” om en ung dansk mand, der flytter til Grønland for at ”lave et eller andet”. Han lejer et sparsommeligt møbleret hus af den lokale JP, der hjælper ham i gang i bygden Etah, hvor han får arbejde på biblioteket. Da chefen Viggo en dag slår nogle slædehunde ihjel med sten, lukker biblioteket, og den navnløse jeg-fortæller, kaldet Rypekyllingen, må se sig om efter andet arbejde. Den blinde og mystiske Henrik Anker fikser et job til ham som assisterende skorstensfejer, og det giver fortællerens ellers ret stenede dage lidt rytme. Tidligt op, ud i kulden og op på bygdens tage. Her får han indblik i den befolkning og den kultur, han gerne vil være en del af, og indsigt i den omfattende danskerdominans, der ligger som en klaustrofobisk jernhånd over bygden. Muldvarpen er en korrupt entreprenør, der ejer det meste af byen, og som det er klogest at holde sig gode venner med.

39433842

Med den fremmedes blik på Grønland tumler fortælleren rundt i sociale koder og svært sprog. Han knokler for at lære sig gestus og vendinger, og hans blik på danskere ændrer sig i takt med, at han inkorporerer det lokale mindset. Det kaster lys på ham selv, på danskerne og på kolonisatorerne, på den danske stat og danskernes uvidenhed og ignorance over for Grønland i dag.

Theisens roman er spændt ud mellem et ultrasanseligt tilstedevær i grønlandsk kultur og natur og en kritisk stillingtagen til dansk tilstedeværelse i Grønland. Han fremmaner ingen glansbilleder, men skildrer en rå virkelighed præget af aggressive og syge slædehunde, et svært arbejdsmarked og et samfund, der hver sæson bliver revet op, når nye danskere kommer forbi i en kortere periode for at være guide, læge eller skolelærer. Også turistindustri, geopolitiske interesser i olie og effekterne af klimaforandringer, som har direkte indvirkning på hverdagen i Grønland, spiller ind i romanen.

Tonen er knastørt selvironisk og diskret indigneret uden at vide bedre; skildringer af relationer, stemninger og vejrets ubønhørlighed både poetiske og præcise. Det er en fortæller med klare briller, Theisen skriver frem i ”Andre hunde”, der ikke mindst handler om de symboltunge slædehunde, om kærlighed, om at være offline og underlagt naturens kummefryserkolde luner.

SE OGSÅ LÆSEKOMPAS.DK: Bøger, der minder om "Andre hunde"