Baggrund

Citat
""I stedet for at se på de forbipasserendes ansigter, så jeg på deres fødder. Og alle disse travle mennesker reducerede jeg til deres hastige, ilende skridt, på vej – men hvorhen? Og det stod mig klart at vores mission består i at hvirvle støv op i jagten på en uvæsentlig hemmelighed," læste han dybt tilfreds."
"Rejsende", s. 27.

Olga Tokarczuk blev født i 1962 i den lille by Sulechów i det østlige Polen tæt ved den tyske grænse. I 1985 blev hun uddannet psykolog fra universitetet i Warszawa og arbejdede en kort periode med psykisk syge unge mennesker. Som ung var hun særligt optaget af at skrive poesi, og hendes første udgivelse var digtsamlingen "Miasta w lustrach" (på engelsk "Cities of Mirrors") i 1989. Hendes romandebut fulgte i 1993, "Podróż ludzi księgi" ("Broderskabets rejse", 1997). Med adskillige romanudgivelser og novellesamlinger i løbet af de seneste 20 år er hun blevet en af Polens største forfattere, elsket af publikum og anerkendt af kritikere. Hun har flere gange vundet den polske litteraturpris NIKE, og i 2012 blev hun nævnt som mulig vinder af Nobelprisen i litteratur.

Olga Tokarczuk er venstreorienteret og medlem af det polske parti De Grønne. Hun har de seneste år været stærkt kritisk over for den højrenationalistiske og EU-skeptiske drejning, som især dukkede op i Polen i forbindelse med regeringsskiftet i 2015. Efter et interview bragt i polsk fjernsyn i 2016 fik Olga Tokarczuk flere personlige trusler og ubehagelige beskeder, og som følge heraf lider hun i dag af angst og nervøsitet. Det fortæller hun i et interview med Information, hvori hun også fortæller, at hun som ung forfatter i 1990'erne troede, at hun i sin litteratur skulle beskæftige sig med menneskelig inderlighed, men at hun i dag må erkende, at man ikke kan være forfatter uden også at være en politisk stemme: "Ingen forfatter kan i dag undsige sig det politisk højspændte – alt, du siger og gør, taler ind i den her betændte og angstfyldte sociopolitiske virkelighed, som præger store dele af Europa anno 2016." (Anna Raaby Ravn: 'Det Nye Europa skal drømmes frem i litteraturen’. Information, 2016-10-22).

I dag bor Olga Tokarczuk i byen Wroclaw. Udover at skrive driver hun det lille forlag Ruta.