Olga Tokarczuk
Foto: Lukasz Giza / Gyldendal

Olga Tokarczuk

cand.mag. Maria Høher-Larsen, 2017. Blå bog og bibliografi opdateret marts 2024.
Top image group
Olga Tokarczuk
Foto: Lukasz Giza / Gyldendal

Polske Olga Tokarczuk er en af de mest læste og anmelderroste forfattere i sit hjemland. Med gribende personskildringer og fortællinger om kærlighed, angst og fortvivlelse over tilværelsen samt filosofiske betragtninger og diskussioner er der i hendes romaner både til hjertet og intellektet. I romandebuten "Broderskabets rejse" og i "Rejsende" kredser hun om den europæiske kulturarv og ihukommer et intellektuelt tankesæt: nysgerrighed, samtale og bevægelse. Men hun er også blevet en kontroversiel politisk stemme, efter hun i et interview på nationalt tv i 2016 kritiserede den voksende xenofobi og højrenationalisme i Polen.

137897717

Blå bog

Født: 29. januar 1962 i Sulechów i Polen.

Uddannelse: Uddannet psykolog i 1985 fra Warszawa Universitet.

Debut: Miasta w lustrach, 1989. Digte.

Litteraturpriser: Kościelski Award, 1997. Den polske litteraturpris NIKE Award flere gange, senest i 2015. Nobelprisen i litteratur, 2018.

Seneste udgivelse: Empusion : en naturhelbredelseshorror. Gyldendal, 2024. (Empuzjon, 2022). Oversat af Judyta Preis og Jørgen Herman Monrad. 

Inspiration: Carl Jung

Artikel type
voksne

Baggrund

""I stedet for at se på de forbipasserendes ansigter, så jeg på deres fødder. Og alle disse travle mennesker reducerede jeg til deres hastige, ilende skridt, på vej – men hvorhen? Og det stod mig klart at vores mission består i at hvirvle støv op i jagten på en uvæsentlig hemmelighed," læste han dybt tilfreds."
"Rejsende", s. 27.

Olga Tokarczuk blev født i 1962 i den lille by Sulechów i det østlige Polen tæt ved den tyske grænse. I 1985 blev hun uddannet psykolog fra universitetet i Warszawa og arbejdede en kort periode med psykisk syge unge mennesker. Som ung var hun særligt optaget af at skrive poesi, og hendes første udgivelse var digtsamlingen "Miasta w lustrach" (på engelsk "Cities of Mirrors") i 1989. Hendes romandebut fulgte i 1993, "Podróż ludzi księgi" ("Broderskabets rejse", 1997). Med adskillige romanudgivelser og novellesamlinger i løbet af de seneste 20 år er hun blevet en af Polens største forfattere, elsket af publikum og anerkendt af kritikere. Hun har flere gange vundet den polske litteraturpris NIKE, og i 2012 blev hun nævnt som mulig vinder af Nobelprisen i litteratur.

Olga Tokarczuk er venstreorienteret og medlem af det polske parti De Grønne. Hun har de seneste år været stærkt kritisk over for den højrenationalistiske og EU-skeptiske drejning, som især dukkede op i Polen i forbindelse med regeringsskiftet i 2015. Efter et interview bragt i polsk fjernsyn i 2016 fik Olga Tokarczuk flere personlige trusler og ubehagelige beskeder, og som følge heraf lider hun i dag af angst og nervøsitet. Det fortæller hun i et interview med Information, hvori hun også fortæller, at hun som ung forfatter i 1990'erne troede, at hun i sin litteratur skulle beskæftige sig med menneskelig inderlighed, men at hun i dag må erkende, at man ikke kan være forfatter uden også at være en politisk stemme: "Ingen forfatter kan i dag undsige sig det politisk højspændte – alt, du siger og gør, taler ind i den her betændte og angstfyldte sociopolitiske virkelighed, som præger store dele af Europa anno 2016." (Anna Raaby Ravn: 'Det Nye Europa skal drømmes frem i litteraturen’. Information, 2016-10-22).

I dag bor Olga Tokarczuk i byen Wroclaw. Udover at skrive driver hun det lille forlag Ruta.

Broderskabets rejse

"Enhver bog er et spejlbillede af Bogen og udgør dens afglans. Den er symbolet på de menneskelige forsøg på at nå til den Absolutte Sandhed og på en vis måde er alle bøger, skrevet af mennesker, en tilnærmelse til denne sandhed skridt for skridt. For menneskene blev begavet med den forudfølelse, at enhver ting, der forekommer dem værd at beskrive, har en eller anden kosmisk eller guddommelig dimension."
"Broderskabets rejse", s. 83.

"Podróż ludzi księgi" ("Broderskabets rejse", 1997) er Olga Tokarczuks romandebut fra 1993. Romanen udspiller sig i 1600-tallets Europa i Frankrig og Spanien og handler om et hemmeligt broderskab af højtstående politikere og lærde, som organiserer en ekspedition til bjergene på grænsen til Spanien for at finde Bogen, der indeholder den Absolutte Sandhed, en slags Guds nøgle til den fuldkomne erkendelse af verden. Alle i broderskabet har nemlig en fornemmelse af, at den verden, de bevæger sig i, kun er et skin, der skjuler den virkelige. På vejen reduceres rejseselskabet kraftigt til en broget gruppe: Markisen, den stumme dreng Gauche og kurtisanen Weronika, der netop er blevet forladt af sin elsker. Et stykke af vejen får rejseselskabet også følge af englænderen Burling.

Handlingen berettes af en alvidende fortæller, som er i stand til at springe fra den ene indre synsvinkel til den anden, og som synes at befinde sig et udefinerbart sted i tid og rum. Men selvom fortælleren fremstår alvidende, er han omvendt ikke almægtig: F.eks. fortælles det på bogens første side, at Gauche er en helt tilfældig person, og at det slet ikke var meningen, at han skulle få betydning for fortællingen.

Dels består romanen af en handlingstråd, dels af en mere filosoferende tråd, hvor særligt Markisen og Burling udfolder videnskabelige og filosofiske diskussioner – den ene mysticismens mand og den anden rationalismens. Romankaraktererne bevæger sig i en brydningstid i Europa, hvor rationalisme i stigende grad afløser overtro og mysticisme. Nysgerrigt står de på tærsklen til en tid med viden og oplysning, men befinder sig samtidig stadig i en verden af magi, engle og drager.

Jo længere ud på rejsen Markisen og hans lille følge kommer, jo mere tvivl sås der i Markisens hjerte omkring, hvad målet egentlig er. For da han begynder at forelske sig i Weronika, synes kærligheden med ét som det egentlige mål for rejsen, ikke bogen. Således kan rejsen mod Bogens absolutte sandhed også forstås som en allegori over menneskets indre rejse mod at finde mening med sin eksistens. Men tanken om en bog, der rummer en absolut sandhed om verden, peger også på kunsten og litteraturen som et fragment af den Absolutte Sandhed og dermed en åbning for en større erkendelse af verden.