Iris Murdoch
Iris Murdoch var britisk forfatter og filosof. Murdochs bøger var præget af hendes optagethed af filosofien og kredsede derfor om eksistentielle og moralfilosofiske emner.
Iris Murdoch var britisk forfatter og filosof. Murdochs bøger var præget af hendes optagethed af filosofien og kredsede derfor om eksistentielle og moralfilosofiske emner.
Den aarhusiansk bosatte forfatter Keld Conradsen er geolog og filosof, og den kombination kan man mærke i hans bøger. Særligt i ”Byen og havet”, der begejstret præsenterer læseren for geologiske udlægninger af teorien om kontinenternes drift og samtidig spørger til livets større sammenhænge.
Lyriker og litteraturprofessor Søren R. Fauth har langt om længe nået et bredere publikum med en nominering til Læsernes Bogpris 2021 for skilsmissedigtet ”Moloch”.
Polske Olga Tokarczuk er en af de mest læste og anmelderroste forfattere i sit hjemland. Med gribende personskildringer og fortællinger om kærlighed, angst og fortvivlelse over tilværelsen samt filosofiske betragtninger og diskussioner er der i hendes romaner både til hjertet og intellektet.
Hos den østrigske forfatter og dramatiker Thomas Bernhard er det sociale makabert, fuld af misforståelser og statusmæssig stillen sig an.
Terrorisme, amerikansk kolonihistorie og væggelus kommer under den intellektuelle lup hos den nigeriansk-amerikanske forfatter Teju Cole i ”Åben by” fra 2014. Ensomt vandrende i New York og Bruxelles' gader reflekterer den unge fortæller over nogle af det 21.
William Blakes digtbilleder drager med deres svømmende grænser mellem fornuft og hallucinationer. Hans fantasier på skrift kan være til den dystre side; tjek blot paraden af edderkopper i samlingen ”Ægteskabet mellem himmel og helvede”.
Med en dybtfølt respekt for læseren som sin egen kunstner og fortolker fletter argentinske Jorge Luis Borges labyrintiske spind ud af referencer til alverdens historie og litteratur.
Den 5. maj 2013 ville den danske filosof Søren Aabye Kierkegaard være fyldt 200 år, og det fejres med en række bogudgivelser i 2013. En af dem er skrevet af Kierkegaard-forskeren Peter Tudvad, som med romanen ”Forbandelsen” debuterer som skønlitterær forfatter.
Filosof, teolog, forfatter. Det er ikke nemt at placere denne sværvægteren over dem alle i dansk åndsliv gennem de seneste 200 år. For han er det hele – og mere til. En original filosof, en banebrydende teolog og en ekstraordinær forfatter.
Er du biblioteksbruger eller elev?