”SCUM Manifest” er skrevet med en rasende og vild energi, der helt ublu tillader sig at fremlægge ekstreme synspunkter og påstande. Det er et voldsomt provokerende værk, men også et værk, der tør forestille sig en anden samfundsindretning, og så er det et værk med en tydelig ambivalens; endemålet er kærlighed og venskab, men vejen derhen er ekstremt voldelig. Som læser kan man spørge sig selv, om teksten virkelig skal tages på ordet, læses som en spiddende analyse af det patriarkalske samfund, som satire eller det hele på én gang.
I forordet til den danske udgave skriver komiker og forfatter Sanne Søndergaard, at hun læser manifestet som satire. Frem for at læse værket bogstaveligt, som en opfordring til at udrydde mændene, læser hun teksten som et forsøg på at diagnosticere en sygdom i samfundet og med et radikalt, humoristisk bud på en kur.
I et interview bliver Solanas spurgt om, hvordan hun vil beskrive manifestets budskab i en sætning: ”at mændene ikke kan elske – de er følelsesmæssigt mangelfulde, og på grund af disse følelsesmæssige mangler fucker de verden op. Og alt det onde i verden udspringer af denne mandlige manglende evne til at elske.” (Howard Smith: Valerie Solanas Interview. Village Voice, 1977-07-25. Egen oversættelse).
Intervieweren spørger dernæst ind til titlen ”Society for Cutting Up Men” og om løsningen er at eliminere mænd. Dertil svarer Solanas: ”At eliminere dem. Korrekt. Den første del af manifestet er en analyse af den mandlige psykologi og den anden del er, som du ved, om, hvad der kan gøres ved det.” (Howard Smith: Valerie Solanas Interview. Village Voice, 1977-07-25. Egen oversættelse).
Efterfølgende understreger Solanas, at det skal forstås som et litterært greb, og at der ingen bevægelse er: ”Der er ingen bevægelse kaldet SCUM – det har der aldrig været og det vil der aldrig blive. Det er ikke engang mig. Der er ingen bevægelse. Det er enten ingenting eller bare mig, alt efter hvordan du definerer det. Det, jeg mener, er, at jeg tænkte det som en sindstilstand. Med andre ord, kvinder som tænker på en bestemt måde er med i SCUM. Mænd som tænker på en bestemt måde er med i SCUMs hjælpetropper.” (Howard Smith: Valerie Solanas Interview. Village Voice, 1977-07-25. Egen oversættelse).
På samme måde, som manifestet balancerer mellem satire og dyb, kompromisløs alvor, er det også ud fra interviewet svært at afgøre, hvor bogstaveligt budskabet skal tages, ikke mindst i betragtning af mordforsøget som mudrer billedet endnu mere.