Beslægtede forfatterskaber

Der findes flere fællestræk mellem Tarjei Vesaas og det tyvende århundredes største norske forfatter Knut Hamsun. Dels løftede de begge den norske bygdedigtning til et universelt og internationalt perspektiv, og så beskæftigede de sig begge med ensomheden som tema.

Herhjemme er Tarjei Vesaas’ forfatterskab litteraturhistorisk blevet sammenlignet med danske Martin A. Hansens. De to forfattere var ikke bare kollegaer, de var også rigtig gode venner. I et interview i Kristeligt Dagblad fortæller Tarjei Vesaas’ datter Gurli, at forfatteren skrev digtet ”Den hemmelige Martin” til Martin A. Hansen, da han døde i 1955. (Daniel Øhrstrøm: Fuglenes venner vender tilbage. Kristeligt Dagblad, 2007-09-21).

Tarjei Vesaas og Martin A. Hansen var begge bondesønner, der havde brudt med deres fædres forventninger for i stedet at blive forfattere. Derudover findes der også flere fællestræk i det blomstrende sprog, som de begge hentede fra naturen.

De delte en forkærlighed for fugle, og sneppen spiller en hovedrolle i både Vesaas’ ”Fuglene” (1957) og i Martin A. Hansens ”Løgneren” (1950).  

I dag bliver Vesaas’ forfatterskab nævnt som inspirationskilde for flere af Norges nuværende store forfattere. Karl Ove Knausgård har i New York Times kaldt ”Fuglene” for den bedste roman nogensinde (Karl Ove Knausgård: By The Book. New York Times, 2017-08-17), og Jon Fosse har kaldt Vesaas for sit eget forfatterskabs fader. (Daniel Øhrstrøm: Fuglenes venner vender tilbage. Kristeligt Dagblad, 2007-09-21).