Is-slottet

Citat
”Det i aften kunne ikke blive til mere end det var. Og det var meget, som det var. Men skulle man videre i det, så føles det umuligt. Hjem igen så hurtigt som muligt. Ellers kunne det ende med at noget gik i stykker for dem. For lidt siden havde de strålet hinanden ind i øjet.”
”Is-slottet”, s. 34.

Tarjei Vesaas’ prisvindende roman ”Is-slottet” (1963) (”Is-slottet”, 2019) er en magisk realistisk fortælling om et særligt forhold mellem de to 11-årige piger Siss og Unn. Efter sin mors død flytter Unn ind hos sin moster i en lille bygd. I skolen, hvor Siss er lederen af pigeflokken, holder Unn sig for sig selv. Men langsomt nærmer de to piger sig hinanden, og Unn ender med at invitere Siss med hjem efter skole.

Bag den lukkede dør på Unns værelse opnår de to piger en fortrolighed. Der opstår et meget intimt øjeblik, da Unn og Siss står kind mod kind og kigger sig i et spejl på værelset. Her smelter de to piger sammen i en symbiose. Unn foreslår, at de tager tøjet af. Men da de står der nøgne overfor hinanden, bliver det akavet for dem begge. Unn lægger op til, at hun vil fortælle Siss en hemmelighed, som hun aldrig har delt med nogen. Hvad det er, forbliver hemmeligt. Det eneste Unn afslører er, at hun bærer rundt på noget, som gør, at hun aldrig kommer i himlen. 

47334314

Dagen efter kommer Unn ikke i skole. Hun har brug for tid til at forstå det, der er sket, og er derfor ikke klar til at se Siss i øjnene. I stedet går hun ned til elven, hvor frosten har omdannet fossens vand til et mystisk is-slot. Her drages hun af den vilde naturs usynlige kræfter, der får hende til at bevæge sig længere og længere ind i en labyrint af ukendte rum.

Efter Unns forsvinding trækker Siss sig væk fra sine klassekammerater og lukker sig mere og mere inde i sig selv. Hele byen leder efter Unn, og da Siss er en af de sidste, der har set hende, presser de voksne hende til at dele oplysninger, som kan bruges til at forstå, hvorfor Unn er forsvundet. Men Siss har lovet Unn at holde på en hemmelighed og nægter derfor at bryde dette løfte. Samtidig kæmper hun selv med at forstå, hvordan det menneske, med hvem hun har delt et livsændrende øjeblik, er blevet taget fra hende igen. 

”Is-slottet” er en fortælling om tabet af uskyld, og om de på en gang både stormfulde og stilfærdige følelser, der finder sted, når man går fra barn til voksen.

Følelser der ligesom naturens mystiske uforudsigelighed opleves både fortryllende og faretruende. Historien er fortalt af en alvidende fortæller, men nøglen ligger i noget usagt, som kun romanens to hovedpersoner kan forstå. Sprogligt er fortælleren tro mod Siss og Unns ungdommelige og naive uskyld og deres oplevelse af naturens forførende storhed og magi.