Baggrund

Citat
”Nej! Jeg denner min Ræbem! For jeg, Jeg har været saa heldig at belemres med denne evindelige Skjæreng, demme særlice Glød, som de andre gjaldende Hunde i Urtider saa vil jeg standig fortætte Efteraarets Sjunge gjennem mit Hals Trug.”

”Cassandra”, s. 28.

Joakim Vilandt er født i 1991 og opvokset i Birkerød med mor, far og bror. Hans mor var sygeplejerske, nu på efterløn, faren kirurg, nu overlæge. Forældrene blev skilt i 2003. Broren er halvandet år yngre end ham selv og drømmer om en karriere som tegner. Som dreng læste Joakim Vilandt meget og var især optaget af børnehorror som Gåsehud-serien af R.L. Stine, historier om kryptider og fortællinger om rumvæsener. Han var også glad for at skrive og blev opfordret til det af sine skiftende dansklærere i folkeskolen, som han begyndte at aflevere tekster til udover de almindelige stile. Han så meget op til dem og drømte en overgang om selv at blive dansklærer. Gymnasiets mere tørre tilgang til litteraturen smadrede hans læselyst, og på grund af blandt andet forhøjet fravær droppede han ud af 3.G i 2009.

Historien om Joakim Vilandts tilblivelse som forfatter er på aller korteste formel: Først kom stemmen, så kom handlingen. I foråret 2010 gik han på Testrup Højskoles skrivelinje, hvor især en specifik skriveøvelse satte ham på sporet af at eksperimentere med sprog, syntaks og stavning. En eksperimenteren, der er blevet det unge forfatterskabs vandmærke. For selv om ”Cassandra” fra 2017 er Joakim Vilandts debut, har han været et fænomen i det litterære miljø meget længere. I 2012 debuterede han i tidsskriftet - og rugekassen for danske digtere - Hvedekorn, og han har bidraget i adskillige litteraturfestivaler, tidsskrifter og oplæsninger, samt udgivet digtsamlingen ”Larmens antologi” (2014), i forbindelse med et kunstprojekt om poesi.

Efter opholdet på Testrup Højskole vendte Joakim Vilandt tilbage til Birkerød Gymnasium og færdiggjorde sin studentereksamen i 2011. I 2012 arbejdede han som klubassistent i en fritidsklub, indtil han samme efterår begyndte at læse musikvidenskab på Københavns Universitet.

I 2014 søgte han – og kom ind – på Forfatterskolen, hvorfra han fik sin afgang i 2016. Joakim Vilandt beskriver forløbet på Forfatterskolen som vigtig for ham som forfatter, fordi det var der, han lærte at koble et indhold til ordene, så hans tekster fik mere dybde og blev til andet og mere end klang og kakofoni.

Joakim Vilandt er nu i gang med kandidatdelen på Musikvidenskab og arbejder sideløbende på efterfølgeren til ”Cassandra”.