Baggrund

Citat
”Dengang jeg blev gravid, vidste jeg ikke hvad jeg skulle svare, når folk spurgte: Hvem er faren? Jeg blev rød om ørerne og kiggede væk, fordi jeg ikke kunne give et ærligt svar. Jeg prøvede at forklare, at jeg havde kogt for meget spaghetti på det sidste. Jeg digtede en historie, for det var det eneste, jeg kunne.”


”Bennys far kører tog”, upagineret.

Rikke Villadsen er født og opvokset i Aarhus med sine to forældre og en søster. Hendes interesse for at udtrykke sig gennem billeder blev vakt i barndommen, hvor hun var meget fascineret af sin onkels produktion af oliemalerier i hans kolonihavehus. Selv begyndte hun at male som 14-årig og havde en drøm om at blive den nye Salvador Dalí. Siden mødte hun en anden spansk kunstmaler, der gjorde stort indtryk på hende, og som hun også sad nøgenmodel for. Hun flyttede hjemmefra som 17-årig.

Rikke Villadsen startede på Institut for Visuel Kommunikation på Danmarks Designskole i 2001. I løbet af uddannelsen var hun i praktik hos bogdesigner Åse Eg og tog valgfag på Film- og Medievidenskab. Hun blev uddannet som illustrator i 2008 med afgangsprojektet ”Navleporten”, der er en billedfortælling med tekst af forfatteren Birgit Munch. Siden har hun ud over sine egne udgivelser bidraget til en række fanzines og antologien ”Dokument”, der udkom på forlaget Aben Maler i 2012. Hun har også udstillet på flere gruppeudstillinger i Danmark, Tyskland og Italien. Ved siden af sit arbejde som tegner og forfatter er Rikke Villadsen redaktør på forlaget Basilisk og har også lavet omslagene til flere af forlagets udgivelser.

Flere af Rikke Villadsens værker kredser om kvinder, der får børn uden mænd eller som ikke er i et fast forhold med den mand, de får børn med. Behovet for at arbejde med den tematik i sine værker opstod som reaktion på omgivelsernes uforstående og fordomsfulde spørgsmål, da Rikke Villadsen selv blev gravid med en gift mand og i 2011 fik sønnen Benny alene: ”Jeg kunne ikke lade skammen følge Benny. Så jeg tog en beslutning om ikke længere at lade mig tynges og tie. Jeg besluttede at skrive en bog. Først og fremmest til Benny, en fortælling om hans tilblivelse og den far, han ikke kommer til at kende, men også til verden. En protest: Se her, sådan ser en familie også ud.” (Anna Raaby Ravn: ”Jeg kunne ikke stikke Benny en løgn. Han skulle have fortællingen om den far, han ikke har”. Information, 2017-01-21).