Hele historien i Andrev Waldens selvbiografiske roman ”Jävla karlar” fra 2023 (”Satans mænd”, 2024) rummes i bogens første sætninger: ”Engang havde jeg syv fædre på syv år. Det her er fortællingen om de år.” Den tredje sætning lyder: ”Hvis noget lyder opfundet, kan du være sikker på, at det er sandt.” Selv om bogen er en roman, er det altså også en virkelig beretning om Waldens egen dramatiske og omskiftelige barndom, der var præget af morens tendens til at falde for dominerende og psykisk ustabile mænd. I bogen har han givet de syv mænd, som på hver deres måde kom til at spille en slags farrolle for ham, specielle navne og et langt kapitel hver: Der er Plantetroldmanden, Kunstneren, Tyven, Præsten, Morderen, Kajakroeren og Indianeren.
138152138
Alle beskrives de ud fra drengens på én gang forskrækkede, påpasselige, indimellem beundrende og endnu oftere forundrede synsvinkel. Han prøver at få styr på, hvad de har gang i med hans mor, men det er ikke nemt, når de opfører sig så ofte uforudsigeligt hernede på bunden af det svenske samfund i 1980’erne. Drengen kæmper også med, at han ikke føler sig god til noget. Bl.a. gennem et sommerjob som opvasker får han dog langsomt mere selvtillid, også overfor de piger, der optager ham intenst.
I øvrigt hjælper det at kunne grine, når endnu en af ”fædrene” spænder ben for hans tryghed og livsglæde. Andrev og hans søskende bliver stadig bedre til at se det sjove i de skøre mandstyper, grinene giver dem en følelse af magt og afstand og giver ham selv plads til at finde sit eget ståsted.
Inden for rammerne af de syv kapitler er bogen fortalt med små og store nedslag i vigtige begivenheder i Andrevs formative år. De skildres med stor indlevelse i barnets behov for indimellem at krydre lidt ekstra med drama og andre gange dæmpe dramaet. Sproget er stilsikkert og fabulerende med afstikkere til det eventyrlige. Tit er der både tragedie og komik i en og samme sætning. En af fædrene er ”sådan en mand som smukke kvinder strikkede uldtrøjer til.” En anden er ”i hvert fald rig nok til at han har guldet på sig og ikke hos pantelåneren.”
SE OGSÅ LÆSEKOMPAS.DK: Bøger, der minder om "Satans mænd"