Beslægtede forfatterskaber

Samtidig med Walt Whitman skrev også Henry David Thoreau om mennesket og dets forhold til naturen. Thoreaus to vigtigste værker er hhv. et essay om civil ulydighed,Civil Disobedience” (1849), der bl.a. inspirerede borgerrettighedsforkæmpere og modstandere mod slaveriet, og erindringsbogen ”Walden – Life in the Woods” (”Walden – livet i skovene”). Teksten er inspireret af de to år fra juli 1845 - september 1847, hvor han selv boede i en lille hytte ved skovsøen Walden. Han ønskede at konfrontere sig selv med de mest essentielle dele af menneskelivet, så han ved sin død kunne se tilbage på sit liv og vide, at han havde levet dybt og suget al marven ud af livets ben, som han skriver.

Listen over de mange forfattere, der gennem tiden har nævnt Walt Whitman som deres litterære forbillede, er lang. Johannes V. Jensen skriver i forordet til den oversættelse, han sammen med Otto Gelsted udgav i 1919: ”Hos Whitman er jeg gaaet i Lære, men Paavirkningen fra ham skal man søge i min Prosa.”

Særligt Whitmans løse, associative og talesprogsnære sprog har inspireret senere amerikanske digtere som Ezra Pound, William Carlos Williams, Jack Kerouac og Allen Ginsberg. Ginsbergs gennembrud, digtsamlingen ”Howl and Other Poems” (”Howl”), begynder med digtet ”America”, hvori han har en anklagende, lyrisk dialog med sit fædreland. Ligesom hos Whitman var seksualitet og det menneskelige indre temaer i Ginsbergs digte, og ”Howl” blev ved udgivelsen i 1956 beskyldt for at være pornografisk.

Nogle mener, at den irske forfatter Bram Stoker, der skrev romanen ”Dracula”, havde udviklet sin blodsugende hovedperson på baggrund af sit lange venskab med Walt Whitman. Og i den nulevende Michael Cunninghams ”Specimen Days” (”Udvalgte dage”, 2006) er Whitman hovedpersonen i en fortælling om New York i tre tider: under industrialiseringen, efter terrorangrebet på World Trade Center og 150 år ude i fremtiden. ”Romanens uudtalte kerne er terrorangrebet 11. september, der synes at have inspireret Cunningham til at finde tilbage til Whitmans frihedstanker (bogens amerikanske titel ”Specimen Days” svarer til Whitmans prosaværk fra 1882) og til en tanke om, at frigørelse og død hører sammen.” (Niels Lillelund: Michael Cunningham: UDVALGTE DAGE. Jyllands Posten, 28-04-2006).