I hundenes vold

Citat
”Callan kan høre mændene nede på gaden grine ad dem. Han er ligeglad. Det generer ham ikke på samme måde, som det generer O-Bop. O-Bop hader, når nogen griner ad ham. Det har altid været garanti for et øjeblikkeligt slagsmål med ham. Callan kan bare dreje om på hælen og gå sin vej.”
”I hundenes vold”, s. 83.

Art Keller er en af hovedpersonerne i Don Winslows ”The Power of the Dogs” fra 2005 (”I hundenes vold”, 2009), der strækker sig fra 1970’erne til 00’ernes USA og Mexico. Læseren møder ham første gang, da han har fået arbejde i afdelingen for narkobekæmpelse. Det er en tid, hvor Nixon har erklæret ‘krig mod stoffer’, og Art sendes til Mexico for at være i front i krigen mod narko og begynder det langsomme og opslidende arbejde med at optrevle den blodige og brutale underverden, hvor narkokartellerne styrer alt. Som årene går, suges Art længere og længere ind i kampen og flytter permanent til Mexico med sin familie. Det ender dog med at koste ham både ægteskabet og forholdet til sine børn at fælde en af narkoens absolut største familiedynastier, Barrera-familien.

27688683

En anden vigtig person i bogen er Callan, en lejemorder af irsk herkomst. I 1970’ernes Hell’s Kitchen-kvarter i New York lægger han og vennen O-Bop sig ud med nogle af narkoens store ‘spillere’ og bliver indhyllet i den brutale krig. Modsat mange andre i branchen er Callan ikke følelseskold, selvom han sagtens kan være brutal. Callan går hen og forelsker sig i en af bogens andre fremtrædende personer, Nora, der er kommet ud i prostitution. Blandt de faste kunder er narkokartellerne og narkohandlerne.

Disse tre personers tilværelser væver sig ind og ud af hinanden gennem årene. Callan og Nora forelsker sig, men tvinges fra hinanden, og Art og Nora får et samarbejde omkring at få nogle af de største narkohandlere ned med nakken.

Fortællingen spænder over omkring 30 år, og læseren får derigennem et indblik i det skiftende politiske klima omkring stoffer, hvordan kampene intensiveres og bliver stadig mere brutale, og også hvordan korruption gennemsyrer politiet såvel som det politiske system. Samtidig viser Art, Callan og Noras tilværelser, at der ikke er nogen vej ud, når man først er kommet ind og er blevet indhyllet i narkoens tåger og rædsler – uanset om man er politi, narkohandler eller kæreste.

”I hundenes vold” er første bind i en trilogi, der slutter med ”Grænsen” (2019). Art har på det tidspunkt kæmpet i 40 år mod narkohandel og er fortsat drevet af at overvinde den største narkobaron, Adán Barrera. Trilogiens andet bind, ”The Cartel” (2015), er ikke oversat til dansk.