De smukke vilde

Citat
”Alex vender sig om mod Chon. “Hvad har du at tilføje?”
Årh, gider I lige?
Kom nuuuuu.
Vi ved godt, hvad Chon vil sige.
Det har vi allerede været igennem.”
”De smukke vilde”, s. 60.

I 2010 udkom Don Winslows ”Savages” (”De smukke vilde”, 2012). Chon og Ben er venner og har startet en forretning sammen i Californien med at dyrke ‘hydro’, en form for marihuana. De er unge i 20’erne og venner med Ophelia, kaldet ‘O’, og tilsammen danner de et trekløver. O har et forhold til begge mænd, hvilket Ben og Chon er indforståede med, og de elsker alle sammen hinanden.

En dag modtager de en besked fra Baja-kartellet, et kendt narkokartel, som fremsætter krav om at overtage Ben og Chons virksomhed. Baja-kartellet vil nemlig kontrollere hele marihuanamarkedet og eliminere konkurrence fra såkaldte hjemmelavlere som Ben og Chon. De kan få lov at beholde deres forretning, hvis de udelukkende sælger til kartellet, som så vil beholde den store profit selv. Chon og Ben nægter, og det bliver startskuddet på en magtkamp. Lado er kartellets håndlanger og bliver sendt efter O for at bruge hende som afpresning for at få mændene til at makke ret. Kartellet er ikke bange for at bruge brutale midler for at få deres vilje, men Ben og Chon giver igen, og det hele accelererer, da de kidnapper et af afpressernes børn for at få O uskadt tilbage.

29243786

I modsætning til Winslows mere faktabaserede bøger, som for eksempel ”I hundenes vold”, er sproget i ”De smukke vilde” mere lyrisk og knap så nøgternt. Selv siger forfatteren, at han gerne ville indfange den californiske musikalske stemning i sin tekst og eksperimentere med den traditionelle krimigenre. I stil med Winslows øvrige forfatterskab, springer ”De smukke vilde” også mellem de forskellige personer i historien, der foruden Ben, Chon, O også omhandler Esteban, en mexicaner, der lokkes ind i narkoverdenen for at kunne forsørge sin kone og sit kommende barn.

Ud over at narkokriminalitet er et centralt tema i bogen, er historien også på sin vis et moderne eventyr om kærlighed. Både Ben og Chon elsker O og udsættes for en række prøvelser i forsøget på at redde hende fra narkokartellet, hvilket i sidste ende beviser, hvem der elsker hende mest.

Don Winslow har efterfølgende udgivet ”The Kings of Cool” (2012), som er en forløber til historien i ”De smukke vilde”.