Aktuelt værk: Hans Christian

Citat
”Åen lå bag mig med sit slangemønster af is. Jeg gik der som et omvendt udråbstegn på den blanke side. Jeg var en bold for mine fantasier og følelser, og hvert trin havde toner. Jeg tænkte på om jeg trådte de samme spor som min far. På alle hans forrejser, der blev stadig hyppigere, stadig længere, men aldrig lange nok. Ønskede han også at sætte tegn på jorden?”
”Hans Christian”, s. 200.

I 2024 udkom Jesper Wung-Sungs roman ”Hans Christian”, der omhandler H.C. Andersens barndomsår.

Titlens fornavne er sigende for bogens fokus. Det er nemlig den fabulerende gendigtning af den unge, naivt drømmende Hans Christians univers, der udfolder sig på bogens sider. Et exofiktivt studie – fiktion baseret på en historisk person – i tilblivelsen af Danmarks mest kanoniserede forfatter. Derfor er romanen holdt i en førstepersonsfortæller. Det er Hans Christians egen stemme, der bærer historien.

137726866

Denne ambition aftegner sig også i romanens opbygning. Handlingen folder sig ud i tre akter, delt op i 56 scener, alle med betegnelsen ’min scene’. Dog hedder sidste afsnit ”mit 57. kapitel”. En markering af, at det er ved romanens slutning, at forfatterskabet egentligt starter. Vi følger hovedpersonen fra fødsel og frem til den første svære tid i København. Wung-Wung har styr på de biografiske fakta i Andersens tidlige liv. Vi hører om faderens rejser ud for at deltage i Napoleonskrigene og om Hans Christians arbejde på tobaksfabrik. Men først og fremmest hører vi om Hans Christians ubændige behov for at optræde – for vaskekonerne ved Odense Å, for sine jævnaldrende og senere for dele af byens bedre borgerskab.

Bogens egentlige ærinde er at bringe læseren helt tæt på den sære og fremmedartede fugl og hans aparte blik på den barske verden omkring ham. Det skaber en dobbelteksponering fuld af humor. Hans Christian er uendeligt klodset og håbløst skæv i sociale sammenhænge, men samtidig en figur, som stikker ud og fascinerer. Uhjælpeligt drømmende, blind for den verden fuld af ublu korporlighed og fattigdom, der omgiver ham. Evigt i gang med at fortrylle den ildelugtende, rå og utugtige virkelighed, han står midt i. Til slut mødes disse to modsatrettede sider i en sjov scene. Hans Christian har forvildet sig ned i en kælder, hvor en prostitueret forsøger at tilfredsstille den unge naive kunde, der på sin side begynder at fortælle sin livshistorie.

Sproget er sprudlende, fuld af humor og med en associativ billedrigdom, som klart slægter det Andersenske forfatterskab på. Wung-Sungs roman er derfor også en hyldest til kunsten som overlevelse og til den sproglige stil, som gjorde H.C. Andersen til en særegen og nyskabende figur i dansk litteratur.

SE OGSÅ LÆSEKOMPAS.DK: Bøger, der minder om "Hans Christian"