Baggrund

Citat
”Jeg var overbevist om at fattigdom ikke havde noget med skæbnen at gøre; det var en sindstilstand. Vi accepterer verden som vi ser den og tror at den er uforanderlig. Men hvis vi glemmer elendigheden et øjeblik, kommer en anden vej til syne, splinterny og så mystisk at vi begynder at drømme …”
”Som dag følger nat”, s. 76.

Yasmina Khadra er et ofte benyttet forfatterpseudonym af den algeriske forfatter Mohammed Moulessehoul. Han blev født i Kenadsa i den algeriske del af Sahara den 10. januar 1955. Hans far var officer, og som niårig blev Khadra optaget på militærskole. I 1978 afsluttede han sin uddannelse fra militærakademiet l’Académie Militaire Inter-armes de Cherchell, og frem til 2000 var han officer i Algeriets hær – i en periode med store interne uroligheder i landet.

Det var under sin uddannelse, han opdagede sin kærlighed til litteraturen, og som 11-årig forfattede han eventyr og fabler. I 1973 skrev han sin første novellesamling, som dog først blev udgivet i 1984 under titlen ”Houria”. Han skriver på fransk, dels fordi hans fransklærer i den grad opmuntrede hans kærlighed til litteraturen og skriften, og på grund af censuren fra de algeriske myndigheder. De første seks værker blev forfattet under eget navn, men da hæren i 1988 gav ham besked om, at hans værker fremover skulle godkendes af regimets censorer, var han ved at give op. Hans kone opmuntrede ham dog til at fortsætte, og i 1997 valgte han sin kones ungpigenavn som forfatterpseudonym. Da det blev stadig sværere for Khadra at forene sin militære karriere med forfatterlivet, stoppede han i 2000, hvor han og familien drog i landflygtighed i Aix-en-Provence i Frankrig.

Yasmina Khadra afslørede sin rigtige identitet i selvbiografien ”L’Ecrivain” i 2001. Her forklarede han, at han havde valgt sin hustrus efternavn som pseudonym dels som en hyldest til hende og dels som en cadeau til modige kvinder generelt. Han fortæller endvidere, at han selv bedst kan lide de værker, han har skrevet under pseudonym, fordi de er skrevet i frihed og uden censur – eller angsten for censur og repressalier. Således kan han behandle netop de emner, der ligger ham på sinde, og han kan være innovativ både i forhold til skrivestil og i sin behandling af tabuiserede og politiserede emner.

I 2007 blev Khadra direktør for det Algeriske Kulturcenter i Paris. I 2013 annoncerede han, at han stillede op som præsident i Algeriet, men pga. manglende stemmer måtte han opgive sit kandidatur.