Baggrund

Citat
”Udrykningskøretøjerne skar som hidsige insekter ind foran en bus og kørte et øjeblik i slowmotion over for det røde lys og forsvandt i den modsatte retning i et gjaldende ekko. Jeg sad på bagsædet i en sort airconditioneret taxa og følte mig som en astronaut på vej væk i en rumkabine.”
”Hylster”, s. 59.

Christian Dorph er født i 1966 i Odense, men opvokset i København og Gentofte. Han gik ud af 9. klasse som 16-årig og beskæftigede sig herefter fuldtid med politik i VSU (Venstre Socialisternes Ungdom) – Det var en besættelse. I virkeligheden var det en flugt hjemmefra, fordi jeg flygtede fra en blodig skilsmisse. Ved at gå ind i politisk arbejde kunne jeg fornægte min egen baggrund. Tillagde mig en rolle som proletar, partikadre.” (Peter Nielsen: Drømmen om en sød kandiseret røv. Information, 2009-04-02).

I 1985 blev han HF-student som privatist og var elev på Ærø Folkehøjskole i foråret 1986. I det efterfølgende år arbejdede han som militærnægter og flyttede herefter til Aalborg for at begynde på den humanistiske grunduddannelse. I 1988 blev Dorph optaget på Forfatterskolen i København og debuterede to år efter sin afgang med digtsamlingen ”Et stykke tid” (1992). Om sin skrivekløe udtrykker han: Jeg ville rehabilitere mig selv. Jeg havde fornægtet min egen baggrund, ofret mig for en sag, syntes jeg havde et efterslæb, meget eksistentielt som sådan noget er, når man er ung. Man skriver, ikke fordi man føler sig udvalgt, men snarere fordi man føler sig forbandet.” (Peter Nielsen: Drømmen om en sød kandiseret røv. Information, 2009-04-02).

I 1993 blev han cand.phil. i dansk fra Nordisk Institut på Aarhus Universitet, og i 1995 begyndte Dorph at undervise i filosofi og på skriveværkstedet på Testrup Højskole. Fra 1998 har han dyrket højskolens skrivelinje. Han er stadig beskæftiget på Testrup og er blandt andet kursusleder på initiativet ”Tag og skriv!”. I 1996 modtog han Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat og har i en årrække været formand for forlaget Arena og redaktør på Forlaget Basilisks tidsskrift Banana Split.

Først i 1999 udgav Dorph sin første roman, krimien ”Øjet og øret”, som blev fulgt af ”Hylster” i 2003. Siden har han dyrket genren sammen med forfatterkollegaen Simon Pasternak. De udgør forfatterteamet Dorph og Pasternak og har udgivet fire krimier indtil videre. Se Forfatterwebs artikel om makkerparret.

I dag bor og arbejder Christian Dorph på Testrup Højskole nær Aarhus. Han er ganske optaget af politik og nyheder og er ”så træt af vores tids konflikter, af islamister, skægmænd og den evige sort/hvid problematik” (Peter Nielsen: Drømmen om en sød kandiseret røv. Information, 2009-04-02). Derudover savner han Den Kolde Krig, spionspillet og de ideologiske spil.