Bo R. Holmberg

redaktør Mathias F. Clasen. 2004.
Main image
Holmberg, Bo R.
Foto: Jack Mikrut. 1998 / POLFOTO

Den svenske forfatter Bo R. Holmberg har skrevet knap 30 bøger, hvoraf en tredjedel er oversat til dansk. Forfatteren skriver primært for børn og unge, men har også lavet voksenbøger (som dog endnu ikke er blevet oversat til dansk).

De af Bo R. Holmbergs bøger, som er oversat til dansk, kan inddeles i to grupper: de historiske romaner og samtidsromanerne. Fælles er dog realismen og fokus på visse temaer, som går igennem forfatterskabet.

 

28806183

Blå bog

Født: 5. februar 1945 i Sverige. Bor i Örnsköldsvik i Sverige.

Uddannelse: Universitetsuddannelse i litteraturvidenskab, nordiske sprog og engelsk (fil.mag.).

Debut: Rymlingen (ungdomsroman, 1982).

Litteraturpriser: Astrid Lindgren-prisen 1998; Flintyxan 2002; Kulla-Gulla-prisen 2003.

Seneste udgivelse: Alice hver anden uge. Forum, 2011. (Alice varannan vecka, 2010). Oversat af Henriette Rostrup.

Inspiration: Bernard Malamud, Sven Delblanc og Ed McBain.
 

Artikel type
boern

Baggrund

25578864

Den svenske forfatter Bo R. Holmberg har skrevet knap 30 bøger, hvoraf en tredjedel er oversat til dansk. Forfatteren skriver primært for børn og unge, men har også lavet voksenbøger (som dog endnu ikke er blevet oversat til dansk).

De af Bo R. Holmbergs bøger, som er oversat til dansk, kan inddeles i to grupper: de historiske romaner og samtidsromanerne. Fælles er dog realismen og fokus på visse temaer, som går igennem forfatterskabet. Et af de mest fremtrædende temaer er forholdet mellem børn og voksne/forældre, men også kærligheden, arbejdet, ansvaret og »skæbnen« spiller vigtige roller i historierne.

Forfatterens bøger er nådesløst realistiske. Han lægger ikke fingrene imellem, når han sætter sig for at skildre, hvor hårdt livet kan være. Især ikke i de historiske romaner. Men uansat hvor grumme historierne kan være, bæres hovedpersonerne som regel fremad af drømme om fremtiden og et ukueligt håb, og Bo Holmberg er også ferm til at vise, hvor vidunderligt livet kan være.

Biografi

Bo Roland Holmberg er født og opvokset i Sverige, hvor hans historier også altid foregår. Han er gift og har tre børn, og har i mange år arbejdet som lærer. Det meste af hans tid går med at skrive og læse, men han holder også af at se film, og om sommeren forsøger han at komme ud og løbe.

Nogle af Bo Holmbergs yndlingsforfattere er Bernard Malamud, Sven Delblanc og Ed McBain, og blandt hans yndlingsbøger er Bernard Malamuds The Assistant , Sven Delblancs Åminne , Ruth Rendells A Judgment in Stone og Håkan Nessers Skuggorna och regnet.

Forfatteren debuterede i starten af firserne med ungdomsromanen Rymlingen, som ikke er oversat til dansk, og har siden da også skrevet digte og noveller. Som svar på, hvorfor han skriver, siger forfatteren: ”Mit forfatterskab udspringer af min interesse for læsning. Jeg opdagede bogen som barn. Men jeg skriver også fordi jeg føler, at jeg har noget på hjerte. Desuden har jeg svært ved at lade være.”

Bo R. Holmberg skriver som regel om samfundets små og udstødte, og det skinner tydeligt igennem i bøgerne, at forfatteren føler solidaritet med de diskriminerede. Holmberg kommer selv fra små kår, og denne solidaritetsfølelse har han således haft med sig fra barndommen, siger han.

Om dét at være forfatter fortæller Bo Holmberg, at det bedste ”er når personerne begynder at leve, når papiret fyldes og man skriver i en slags eufori.” Og det værste, det er når ” papiret forbliver tomt og man er løbet tør for inspiration.” Der er dog ikke noget der tyder på, at forfatteren løber helt tør for inspiration lige foreløbig – heldigvis!