Enki Bilal

Artikel type
voksenillustratorer
journalist Samuel Krygier, iBureauet/Dagbladet Information, 2006/2015.
Main image
Bilal, Enki
Foto: POLFOTO

Enki Bilal er en af de europæiske tegneserieskabere, der har bidraget mest til at udvide tegneseriemediets formsprog og motivverden hen imod en original og seriøs kunstart for begge køn og alle aldersgrupper. Han er især kendt for sit samarbejde med tekstforfatteren Pierre Christin, med hvem han har skabt hovedværkerne “Den sorte ordens falangister” og “Jagten”. Bilal har desuden selv skrevet manuskript til en række tegneserier, hvoraf albummene i Nikopol-trilogien står som nogle af de mest mindeværdige.

Bilal er først og fremmest en blændende billedmager, som med sin poetiske streg er en mester i at forene realisme med surrealisme. Hans foretrukne temaer er menneskets møde med totalitære tankegange, ofte forløst i science fiction-universer. Erotik, vold og poesi går ofte hånd i hånd i Bilals drømmende fantasibilleder og skildringer af mareridtsagtige fremtidsverdener.

51614755

Blå bog 

  • Født: 7. oktober 1951 i Beograd, Serbien.
  • Uddannelse: Har studeret ved kunstakademiet i Nanterre.
  • Debut: Le Bol Maudit, 1972.
  • Priser: Prix RTL for bedste tegneserie for voksne for ”Den sorte ordens falangister”, 1980. Førstepræmien ved tegneseriefestivalen i Angoulême, 1987. Magasinet Lires pris for årets bedste bog for “Ækvators kulde”, 1993.
  • Seneste udgivelse: Luftens farve. Faraos Cigarer, 2015. (La couleur de l’air). Oversætter: Per Vadmand. Tegneserie.
  • Genre: Grafiske romaner