Sussi Bech
Foto: Tycho Gregers

Sussi Bech

Steffen Kronborg, 1999. Blå bog og bibliografi opdateret maj 2023.
Top image group
Sussi Bech
Foto: Tycho Gregers

Fra vores dage til oldtidens faraoner er der 3000 år. Men når Sussi Bech (f. 1958) sætter sig til arbejdsbordet i tegnestuen Gimle, mister de store afstande deres betydning. Sussi Bech ved, at et levende og troværdigt persongalleri er en af forudsætningerne for en vellykket fortælling - uanset om den foregår i nutiden eller i fortiden. Derfor bestræber hun sig altid på at gøre sine personer så livagtige, at læseren har en følelse af at kende dem personligt. Fornemmelsen af nærvær giver læseren mulighed for indlevelse i handlingen og er en af hemmelighederne bag tegnerens succes.

135928135

Blå bog

Født: 1958 i Birkerød.

Uddannelse: Uddannet på Danmarks Designskole i København.

Debut: Zainab. Interpresse, 1985. (Tegneseriealbum).

Priser: Det danske Tegneseriekonvents pris, 1990. Børnebibliotekarernes Kulturpris, 1990. Det danske Tegneseriekonvents pris, 1992. Ping-Prisen, 1994. Det danske Tegneseriekonvents pris, 1995. Orla-prisen, 2005. “Årets Kunstner” i Birkerød, 2006. Adamsonstatyetten (Svenska Serieakademin), 2015.

Seneste udgivelse: Københavnermysteriet : jagten på naturens enhed. Eudor, 2023. (Sammen med Jens Olaf Pepke Pedersen). Illustreret af Frank Madsen. Tegneserie.

Artikel type
illustratorer

Langt væk - tæt på

Fra Nørrebro til Ægypten er der 3000 kilometer. Og fra vore dage til oldtidens faraoner er der 3000 år. Men når Sussi Bech (f. 1958) sætter sig til arbejdsbordet i tegnestuen Gimle, mister de store afstande deres betydning. For under hendes hænder kommer fortidens skikkelser til live og bliver lige så virkelige som menneskene hos købmanden henne på hjørnet.

Sussi Bech ved, at et levende og troværdigt persongalleri er en af forudsætningerne for en vellykket fortælling - uanset om den foregår i nutiden eller i fortiden. Derfor bestræber hun sig altid på at gøre sine personer så livagtige, at læseren har en følelse af at kende dem personligt. Fornemmelsen af nærvær giver læseren mulighed for indlevelse i handlingen og er en af hemmelighederne bag tegnerens succes.

Lyst til at tegne og fortælle

Næsten alle Sussi Bechs tegneserier foregår i oldtidens Ægypten. Interessen for historie og fjerne kulturer blev grundlagt allerede i skoletiden, hvor Sussi stiftede bekendtskab med Peter Groves ungdomsromaner fra det gamle Ægypten og med Mika Waltaris store roman Sinuhe Ægypteren. Senere fulgte en lang række fagbøger om Ægyptens oldtid, og i en periode overvejede Sussi Bech faktisk at læse til ægyptolog. Bl.a. tilbragte hun mange timer i Glyptotekets ægyptiske samling, hvor hun tegnede statuer, relieffer og masker - studier, der senere fik betydning for udformningen af hovedrolleindehaveren i Nofret -serien. Det blev dog aldrig til noget med ægyptologistudiet, og i stedet valgte Sussi Bech at læse på Skolen for Brugskunst, hvorfra hun afsluttede sin uddannelse i 1983.

27560237

Sussi har altid haft lyst til at tegne og til at fortælle en historie. Allerede da hun var 2 år, lavede hun sin første tegning - og siden har hun tegnet uafbrudt. Som 11-12-årig vandt hun flere tegnekonkurrencer, og sammen med søsteren Bente skrev og tegnede Sussi Bech forskellige tegneserieberetninger, inspireret af såvel Tusind og én nats eventyr som Carl Barks´ Anders And -fortællinger. En af teenageårenes tegneserieudfoldelser fandt sågar vej til Birkerød Avis under titlen Birkerødderne : en række korte, satiriske historier med Sussis egen familie i hovedrollen.