Robert Cormier

Lene Kristiansen, 1994.
Main image
Cormier, Robert
Foto: Wikipedia

Amerikansk forfatter.

Han ser rar ud, Robert Cormier. En pæn, ældre herre, venlig og imødekommende. Hvem vil tro, at denne mand med den fredelige udstråling skriver bøger om gedigen menneskelig ondskab? Ondskab, der tager én om struben og stryger de rejste nakkehår den forkerte vej, så man tænker: "Nej, det er umuligt ... det er bare en bog," - og alligevel får én til at indse ... Jo for pokker, det er muligt, det foregår lige omkring os! Virkeligheden overgår fantasien, ja - men Robert Cormiers bøger er fantasi, når den er tættest på virkeligheden.

24166872

Blå bog

Født: 17. januar 1925 i Leominster, Massachusetts, USA.

Død: 2. november 2000, Boston, Massachusetts, USA.

Uddannelse: Journalist.

Debut: I morgen er det dig. Munksgaard, 1978. (The chocolate war, 1974). Oversat af Johan Jørgensen.

Seneste udgivelse: Endnu en tilståelse. Høst, 2002. (The rag and bone shop, 2001). Oversat af: Kurt Strandberg.

Artikel type
boern

Om Robert Cormier

Han ser rar ud, Robert Cormier. En pæn, ældre herre, venlig og imødekommende. Hvem vil tro, at denne mand med den fredelige udstråling skriver bøger om gedigen menneskelig ondskab?

Ondskab, der tager én om struben og stryger de rejste nakkehår den forkerte v ej, så man tænker: "Nej, det er umuligt ... det er bare en bog," - og alligevel får én til at indse ... Jo for pokker, det er muligt, det foregår lige omkring os! Virkeligheden overgår fantasien, ja - men Robert Cormiers bøger er fantasi, når den er tættest på virkeligheden.

Robert Cormier er amerikaner, født i 1925. Gift og far til 4 voksne børn. Uddannet journalist. Sideløbende med forskellige jobs på flere aviser, bl.a. som politisk journalist, har han skrevet enkelte voksenbøger. Med ungdomsbogen Næste gang er det dig slog han i 1975 for alvor igennem som forfatter.

Robert Cormier i tidens tegn ..

Ondskaben er blevet et modefænomen i 90´erne. De afspejler sig i film, bøger og billedkunst - i vores hverdag.

Robert Cormier har skrevet bøger om emnet i 20 år, og kan altså ikke siges, at ride med på en nyskabt bølge. Han tilhører heller ikke "eliten" med Stephen King, Bret Easton Ellis m.fl., hvor ondskaben køres ud i ekstremer eller overnaturlige fænomener.

Det psykopatiske og onde sættes under lup i en realistisk virkelighed, ofrene og bødlerne beskrives indgående, og ved at fokusere på de svageste og det meningsløse skaber han spændingen mellem modsætningerne, og resultatet bliver stærkt og intenst.

Cormier giver ingen entydige svar på de spørgsmål, man uvilkårligt stiller sig selv: Hvad er der vi fascineres af? ... Har tiden ændret vore holdninger, så volden og ondskaben nu er blevet mindre alvorlig og mere acceptabel? Vil vi den overhovedet til livs? Og kan vi, hvis vi vil? Skal vi først lære at tvinge os til at genkende den i os selv. Er det der, fascinationen i virkeligheden ligger?

Man sidder tilbage med en følelse af, at vi lever i psykopaternes tid, hvor egenskaber som manipulation, kynisme og det iskolde beregnende belønnes - blandet med en velbegrundet frygt og forudanelse om hvordan det vil gå, hvis vi ikke genskaber varme, respekt og ægte menneskelige relationer.