Thorbjørn Egner

Artikel type
boern
cand. mag. Katrine Lehmann Sivertsen, 2005.
Main image
Egner, Thorbjørn
Foto: POLFOTO

Indledning

De fleste kender historierne om “Karius og Baktus”, “Klatremus og de andre dyr i Hakkebakkeskoven” og “Folk og røvere i Kardemomme by”. Den norske forfatter Thorbjørn Egners børnefortællinger er for længst blevet klassikere for flere generationer, og hans mest populære bøger er udkommet i oversættelse i mere end 20 lande.

Thorbjørn Egners børnebøger er udtryk for en tilsyneladende enkel litterær fantasi. Bøgerne rummer dog en kunstnerisk kompleksitet af billeder og idéer, musik og tekst. Han har selv illustreret sine bøger, og flere af dem er også blevet dramatiseret og sat i musik af forfatteren. Forfatteren kombinerer ligeledes digterisk frihed med pædagogiske moraler.

Der findes ingen helte og skurke i Egners univers. I hans historier får man sympati med dovne røvere, sure tanter, sultne ræve og skadelige bakterier. Hans bøger indeholder altid en balance mellem det fantasifulde og legende på den ene side og lettilgængelige budskaber om tolerance, retfærdighed og medmenneskelighed på den anden side.

 

05450446

Blå bog  
  • Født: 12. december 1912 i Oslo, Norge.
  • Død: 24. december 1990.
  • Uddannelse: Uddannet tegner fra Statens håndverks- og kunstindustriskole i Oslo i 1935.
  • Debut: Barneboka, 1940. Skrevet i samarbejde med Sigurd Winsnes.
  • Litteraturpriser: Kulturdepartementets premiering av barne- og ungdomslitteratur, 1953 og 1955. Illustrasjonprisen ved Kulturdepartementets premiering av barne- og ungdomslitteratur, 1958. Bokkunstprisen, 1962. Cappelenprisen, 1979.
  • Forlag: Gyldendal.