Knud Erik Pedersen

Tove Holst 1993
Main image
Pedersen, Knud Erik
© John G. Dinesen

Dansk forfatter. Har hovedsageligt skrevet romaner for børn og unge.
I 1977 debuterede Knud Erik Pedersen med Puslinglandet, en roman for voksne, og i 1980 fulgte fortsættelsen Fra asken. En opfordring fra forlaget Gyldendal til at omforme voksenbøgernes stof til en bog for børn blev taget op, og Esben udkom i 1982. Med tiden er det blevet til adskillige bøger om Esben Poulsen fra Skarring for såvel børn som for voksne.

Artikel type
boern

Om Knud Erik Pedersen

Knud Erik Pedersen er født den 4. juli 1934 i landsbyen Skarpsalling, som ligger i det nordvestlige Himmerland tæt ved Løgstør. Opvæksten i et nøjsomt husmandssted på landet foregik i en søskendeflok, som foruden forfatteren talte yderligere tre drenge. Faren var eneforsørger og - opdrager, for moren døde, da Knud Erik Pedersen var knap 5 år gammel. Foruden driften af husmandsstedet passede faren sit arbejde som landpost, mens skiftende tjenestepiger tog sig af husførelsen derhjemme.

Den tidlige skolegang foregik i "den stråtækte" derhjemme i landsbyen, mens mellemskole- og realeksamen blev taget i Løgstør. Siden gik turen til Ranum Seminarium, hvor en lærereksamen blev erhvervet i 1956.

Priser
1985 Kulturministeriets Forfatterpris for børne- og ungdomsbøger.
1986 Knud Nissen-prisen.
1987 Martin Andersen Nexø-prisen.
1997 Blicherprisen.
2003 Limfjordsegnens litteraturpris.

Debut og børnebøger

I 1977 debuterede Knud Erik Pedersen med Puslinglandet , en roman for voksne, og i 1980 fulgte fortsættelsen Fra asken . En opfordring fra forlaget Gyldendal til at omforme voksenbøgernes stof til en bog for børn blev taget op, og bogen med titlen Esben udkom i 1982.
Med tiden er det blevet til adskillige bøger om Esben Poulsen fra Skarring for såvel børn som for voksne.

Efter 25 år som lærer i folkeskolen søgte Knud Erik Pedersen i august 1982 orlov for at få mere tid til at skrive. Siden har han ernæret sig som forfatter, oversætter og foredragsholder.