Knud Erik Pedersen

Tove Holst 1993.
Main image
Pedersen, Knud Erik
© John G. Dinesen

Dansk forfatter. Har hovedsageligt skrevet romaner for børn og unge.
I 1977 debuterede Knud Erik Pedersen med Puslinglandet, en roman for voksne, og i 1980 fulgte fortsættelsen Fra asken. En opfordring fra forlaget Gyldendal til at omforme voksenbøgernes stof til en bog for børn blev taget op, og Esben udkom i 1982. Med tiden er det blevet til adskillige bøger om Esben Poulsen fra Skarring for såvel børn som for voksne.

 

 

 

26229294

 

Seneste udgivelse: Pjaltehætte. Gyldendal, 2006. Illustreret af Palle Bregnhøi. Genfortalt af Knud Erik Pedersen.

Artikel type
boern

Om Knud Erik Pedersen

Knud Erik Pedersen er født den 4. juli 1934 i landsbyen Skarpsalling, som ligger i det nordvestlige Himmerland tæt ved Løgstør. Opvæksten i et nøjsomt husmandssted på landet foregik i en søskendeflok, som foruden forfatteren talte yderligere tre drenge. Faren var eneforsørger og - opdrager, for moren døde, da Knud Erik Pedersen var knap 5 år gammel. Foruden driften af husmandsstedet passede faren sit arbejde som landpost, mens skiftende tjenestepiger tog sig af husførelsen derhjemme.

Den tidlige skolegang foregik i "den stråtækte" derhjemme i landsbyen, mens mellemskole- og realeksamen blev taget i Løgstør. Siden gik turen til Ranum Seminarium, hvor en lærereksamen blev erhvervet i 1956.

Priser
1985 Kulturministeriets Forfatterpris for børne- og ungdomsbøger.
1986 Knud Nissen-prisen.
1987 Martin Andersen Nexø-prisen.
1997 Blicherprisen.
2003 Limfjordsegnens litteraturpris.

Debut og børnebøger

I 1977 debuterede Knud Erik Pedersen med Puslinglandet , en roman for voksne, og i 1980 fulgte fortsættelsen Fra asken . En opfordring fra forlaget Gyldendal til at omforme voksenbøgernes stof til en bog for børn blev taget op, og bogen med titlen Esben udkom i 1982.
Med tiden er det blevet til adskillige bøger om Esben Poulsen fra Skarring for såvel børn som for voksne.

Efter 25 år som lærer i folkeskolen søgte Knud Erik Pedersen i august 1982 orlov for at få mere tid til at skrive. Siden har han ernæret sig som forfatter, oversætter og foredragsholder.