John Fowles

Werner Svendsen. 1989.
Main image
Fowles, John
Foto: POLFOTO

Indledning

Engelsk forfatter.
John Fowles lægger ikke skjul på, at han leger med sin læser og at hans inderste hensigt er at vise illusionernes farligt lokkende magt. John Fowles er en af de store fortællere i moderne engelsk litteratur, en sprogets troldmand, som ved hjælp af elementært spændende og dramatiske historier fører sin læser ind i fantastiske verdener, hvor grænserne mellem virkelighed og illusion tilsyneladende udviskes.

 

21890847

Blå bog

Født: 31. marts 1926, Essex, England.

Død: 5. november 2005, Dorset, England.

Uddannelse: Oxford University. Underviser.

Debut: Offer for en samler, Gyldendal, 1963. (The collector, 1963). Oversætter:  Vagn Grosen.

Priser: Ingen kendte.

Seneste udgivelse: Troldmanden. Gyldendal, 2003. (The magus, 1966). Oversætter:  Niels Brunse. Roman.

Artikel type
voksne

Baggrund

John Fowles er en af de store fortællere i moderne engelsk litteratur, en sprogets troldmand, som ved hjælp af elementært spændende og dramatiske historier fører sin læser ind i fantastiske verdener, hvor grænserne mellem virkelighed og illusion tilsyneladende udviskes.

Men netop kun tilsyneladende, for John Fowles lægger ikke skjul på, at han leger med sin læser og at hans inderste hensigt er at vise illusionernes farligt lokkende magt. Han betjener sig uden blusel af triviallitteraturens velkendte virkemidler og vælger gerne fortællekunstens populæreste genrer som thrilleren, den brede episke roman, kriminalhistorien og guvernanteromanen.

Alligevel er han hver gang overraskende, fordi han spiller på vore vaneforestillinger og forventninger. Nok får vi ofte den lykkelige slutning, vi angler efter, men samtidig tilbyder han os så også en anden slutning ved siden af. Så kan vi selv vælge. Eller han udelader simpelthen en egentlig slutning - han fortæller en historie og lader det være op til læseren selv at gøre den færdig.

John Fowles er født 1926 i England og uddannet ved Oxford med speciale i fransk litteratur. Han førte en rastløs ungdomstilværelse med skiftende lærerjobs, blandt andet i Frankrig og på den lille græske ø Spetsai.

Offer for en samler

37 år gammel debuterede han i 1963 med romanen Offer for en samler.
Ideen til denne psykologiske thriller fik John Fowles, da han i en avis læste om en mand, der havde holdt en pige, han var betaget af, indespærret i 105 dage.

Den ene af bogens to hovedpersoner er den unge spidsborgerlige kontorist Fredrick Clegg, der unddrager sig et forhold til virkeligheden ved udadtil underdanigt at adlyde alle ordrer og påbud fra foresatte og myndigheder.

Indadtil opbygger han en fantasiverden, hvor han har magten. Han samler på sommerfugle. Spiddede på nåle og ordnede i systemer repræsenterer de smukke, livløse insekter en virkelighed uden foruroligende overraskelser, en virkelighed han kan beherske. Hans drøm er at få samme forhold til et levende menneske.

En stor tips-gevinst sætter ham i stand til at realisere sin drøm. Han har længe på afstand beundret den unge, smukke kvindelige kunststuderende Miranda, bogens anden hovedperson. Hun er hans diametrale modsætning, åben over for livet og kunsten, varm, følsom og impulsiv, engageret både æstetisk og politisk. Han kidnapper hende, spærrer hende inde i et komfortabelt udstyret kælderrum, vil give hende alt, undtagen friheden.

Hvordan det videre går, oplever vi dels gennem Cleggs beretning, dels gennem Mirandas dagbogsoptegnelser. Både Clegg og pigen oplever at være magthaver og offer i deres fortvivlede illusionsspil.