Susan E. Hinton

Lisbet Vincentzen. 1986.

Amerikansk forfatter.
Susan E. Hintons bøger handler om det barske ungdomsmiljø hovedsagelig i amerikanske storbyer. Nogle af beskrivelserne af dette liv kan forekomme fremmedartede, bl.a. den spænding hvoraf nogle af handlingerne er præget.

Ligeledes er kriminalitet en langt væsentligere del af livet i USA end herhjemme, på grund af de sociale forskelle. Disse er et væsentligt tema i bøgerne. Hvorledes havde drengenes liv ikke udviklet sig, hvis de ikke konstant havde haft økonomiske problemer?

 

28906765

Blå bog

Født: 22. juli 1948, Tulsa, Oklahoma, USA.

Uddannelse: Universitetet i 1970.

Debut: Outsideren. Munksgaard, 1969. (The outsiders, 1967). Oversat af Niels Chr. Lindtner.

Priser: Flere amerikanske priser.

Seneste udgivelse: Outsideren. People's Press, 2011. (The outsiders, 1967). Oversat af Lea Carlsen Ejsing.

 

Artikel type
boern

Om Susan E. Hinton

Susan Eloise Hinton blev født i 1950 i Oklahoma, USA. Allerede som 16-årig begyndte hun at skrive bøger, og den første, Outsideren blev så berømt, at den var medvirkende til at hun fik adgang til universitetet i 1970.

Susan E. Hinton har allerede modtaget flere priser for sine bøger, og der er lavet en film om hver af hendes tre første bøger.

I et foredrag Susan E. Hinton holdt i 1968 om sin første bog, siger hun bl.a.: Jeg kan simpelt hen lide at skrive. Det er måske det, der får mig til at føle, at jeg eksisterer. Hun fortæller i samme foredrag om baggrunden for, at hun skrev Outsideren . Den foregår i den by, hvor Susan E. Hinton selv er opvokset.

Susan Hinton og kammeraterne

Gennem sit samvær med kammeraterne har hun forsøgt at forstå, hvorfor de handler, som de gør, og det har hun skrevet ned.

Hun havde et meget godt kammeratskab med drengene i sin hjemby. Det betød, at de betroede hende mange ting, og som hun selv siger, hun blev en slags amatør-socialrådgiver for dem. De kom og fortalte hende om deres problemer.

Hun tilhørte ikke nogen bestemt gruppe eller bande af de unge, og hun forsøger også at beskrive dem alle fra forskellige sider.

Hun holdt sig nu mest til de såkaldte fedtfjæser, de fattige børn.

De andre var de såkaldte sos´er dvs. børnene som går i de gode skoler, har mange penge osv.

Susan E. Hinton siger, at selve grundlagt for Outsideren er konflikten mellem de to samfundsklasser.
"Det var umuligt at indse, hvorfor man fordømte den ene gruppe, men ikke den anden. De var begge indblandet i kriminelle forehavender, men ud fra to komplet forskellige motiver. Jeg forstod ikke, hvorfor det var de fattige knægte, der skulle have hele skylden," siger hun i foredraget.

Engang blev en af hendes gode venner (et fedtfjæs) overfaldet af en flok drenge (sos´er) uden særlig grund. Susan E. Hinton blev så gal over det, at hun gik lige hjem og skrev en historie om det. Det er baggrunden for første kapitel i Outsideren .

Egentlig var det ikke hendes mening, at historien skulle offentliggøres, men foreløbig er det blevet til 4 romaner.