Magnus Johansson

Hanne Olsen, 1981.
Main image
Johansson, Magnus
Foto: Hans Strømsvik

Dansk forfatter. Har hovedsageligt skrevet romaner for børn og unge.
Magnus Johansson kaldes arbejderforfatter og er derved noget af et særsyn i dansk børne- og ungdomslitteratur. Hans skole har været mange forskellige arbejdspladser, og hans brogede livsbane har givet ham et bredt erfaringsstof, som han bruger som materiale til sine børne- og ungdomsbøger. Magnus Johansson debuterede i 1975 med ungdomskrimien Taxa-Lasse.  Krimien er bogens skelet, indholdet er samfundskritisk, "…tro ikke for godt om nogen, som har magt", siger hovedpersonen, Taxa-Lasse, og udtrykker således sin skepsis over for magthaverne.

21967025

Blå bog

Født: 4. februar 1921 i København.

Død: 24. januar 1998.

Uddannelse: Chauffør, undervisningsassistent, forfatter.

Debut: Dialog med en velfærdsproletar, 1970.

Litteraturpriser: PH-prisen, 1972. Gyldendals Boglegat, 1975.

Seneste udgivelse: Fra en kværulants logbog. Husets Forlag, 1997. (99.4). Erindringer.

 

Artikel type
boern

Om Magnus Johansson

Magnus Johansson er født i København i 1921. Efter otte års skolegang havde han forskelligt arbejde bl.a. som sømand, fabriksarbejder, skibsværftsarbejder og taxachauffør.

Han har været fagforeningsmand og har skrevet artikler til fagforeningsblade, samfundsfaglige bøger og teaterstykker.

Fik tildelt PH-prisen i 1972.

1975 udkom hans første børnebog Taxa-Lasse.

En arbejderforfatter

Magnus Johansson er arbejderforfatter og derved noget af et særsyn i dansk børne- og ungdomslitteratur. Hans skole har været mange forskellige arbejdspladser, og hans brogede livsbane har givet ham et bredt erfaringsstof, som han bruger som materiale til sine børne- og ungdomsbøger.

Magnus Johanssons bøger er umiddelbart spændende, og derudover fremlægger han i bøgerne sit syn på nogle af de sidste årtiers politiske begivenheder i Danmark og Europa. Da bøgerne bygger på et selvoplevet stof, bliver de politiske og sociale erfaringer formidler med et engagement, som giver bøgerne en særegen styrke.

Magnus Johanssons bøger foregår blandt arbejdere, og man mærker, at han kender og holder af det miljø, han skildrer: den joviale omgangstone, solidariteten, at man hjælper hinanden som noget selvfølgeligt.

Det er arbejdere, der opfører sig ganske almindeligt, som nok har problemer, men ikke er fordrukne og præget af den selvopgivende holdning, som ellers ofte karakteriserer skildringer af arbejdere i danske børne- og ungdomsbøger.

På den anden side er der ikke tale om nogen heroisering af arbejderklassen, men en usentimental skildring af mennesker på godt og ondt.