Hans Keilson

Artikel type
voksne
cand.mag. René Hjelm, iBureauet/Dagbladet Information. 2013.
Main image
Keilson, Hans
Foto: Herman Wouters

Indledning

Da den tysk-jødiske forfatter Hans Keilson fik sit internationale gennembrud, blev han i The New York Times i 2010 udråbt til ”geni” og kaldt en af verdens bedste forfattere. Selvom skudsmålet er sat rigeligt højt, så er Keilsons forfatterskab helt klart et nærmere bekendtskab værd. Læseren kan f.eks. starte med den tragikomiske fortælling ”Komedie i mol”, der karakteristisk for forfatterskabet undersøger psykologiske og eksistentielle problemer med afsæt i 2. verdenskrig. Med sin enkle skrivestil tegner han et komplekst billede af menneskets lyse og mørke sider, hvilket ofte skaber en sort og absurd effekt.

 

29293228

Blå bog

Født: 12. december 1909 i Bad Freienwalde, Tyskland.

Død: 31. maj 2011, Hilversum, Holland.

Uddannelse: Uddannet læge fra Berliner-Friederich-Wilhelms-Universität, 1934. Parallelt med medicinstudierne uddannede han sig til sportslærer. Uddannede sig videre til psykiater og psykoanalytiker i Holland efter krigen, ph.d. ved Amsterdams Universitet i 1979.

Debut: Das Leben geht weiter. S. Fischer Verlag, 1933.

Litteraturpriser: Johann-Heinrich-Merck-Prisen for litterær kritik og essay fra Det Tyske Akademi for Sprog og Digtning, 2005. Magasinet Die Welts litteraturpris, 2008.

Seneste udgivelse: Komedie i mol. Klim, 2012.

Inspiration: Hermann Hesse, Thomas Mann og Sigmund Freud.