Deon Meyer
Foto: Rodger Bosch/AFP/Ritzau Scanpix

Deon Meyer

cand.comm. Charlotte Holm Kiesow, iBureauet/Dagbladet Information, 2013.
Top image group
Deon Meyer
Foto: Rodger Bosch/AFP/Ritzau Scanpix
Main image
Meyer, Deon
Foto: Espen Braata / Scanpix

Indledning

Deon Meyers thrillerkrimier fra det moderne postapartheids Sydafrika er for længst begyndt at vække international opmærksomhed og har en stor fanskare over hele verden. Hans romaner er udkommet på 25 forskellige sprog, oversat fra Deon Meyers modersmål, afrikaans. I maj 2012 blev hans seneste roman (endnu ikke oversat til dansk) nomineret til CWA International Dagger Award – en af krimigenrens største litteraturpriser.

53998542

Blå bog

Født: 4. juli 1958, Paarl, Sydafrika.

Uddannelse: Bachelor i engelsk og historie fra Potchefstroom University for Christian Higher Education. Master i creative writing fra University of Stellenbosch.

Debut: Wie met vuur speel. 1994.

Litteraturpriser: Le Grand Prix de Littérature Policiére, 2003. Deutsche Krimi Preis, 2006. Den gyllene kofoten af det Svenska Deckarakademin, 2010.

Seneste udgivelse: Kobra. Turbine, 2018. (Cobra, 2013). Oversat af Steen Sohn. Krimi.

Inspiration: Ed McBain og J.M. Coetzee.

Artikel type
voksne

Baggrund

”Hvis du havde viet dit liv til Kampen og vundet, ville du forvente at få en eller anden form for belønning. Det er menneskeligt, en naturlig forventning. Frihed er en flygtig belønning. Man kan ikke knuge den i hånden.”

”Jægerens hjerte”, s. 206.

Deon Godfrey Meyer kom til verden i Sydafrikas Northwest provins i 1958. Som ung gjorde han militærtjeneste, og efterfølgende studerede han på Potchefstroom Universitetet. Senere blev han journalist/reporter på Die Volksblad – et dagblad i Bloemfontein. Siden da har han gjort karriere inden for forskellige, men beslægtede brancher inden for reklame-, IT- og branding.

Allerede som 14-årig frembragte Deon Meyer sit første skønlitterære værk, som han afpressede og bestak sine to brødre til at læse. Den spirende forfatter, som 14-årige Deon Meyer gik rundt med i maven, fik dog en mavepuster af brødrenes anmeldelse og det var derfor først, da han var i begyndelsen af trediverne, han igen turde give litteraturen en chance. Han begyndte forsigtigt – med noveller, udgivet i diverse sydafrikanske magasiner. Deon Meyer siger om sin læretid med novellerne: ”Jeg mener stadig, det er den bedste måde at lære det håndværk, som det er, at skrive. At skrive noveller lærer dig en masse om fortællestruktur, og du har begrænset plads til at udvikle personer og plot.” (www.deonmeyer.com).

Deon Meyer har en ydmyg tilgang til det at opnå baggrundsviden til sine bøger. Han researcher ved at interviewe eksperter fra alle ender af samfundet – om det er selvlærte eksperter inden for deres eget felt som prostituerede, butiksassistenter, skopudsere, taxachauffører eller om det er eksperter inden for retsvidenskab og psykologi, historie, teologi – eller bare almindelige mennesker, der kan hjælpe ham til større indblik i nogle af Sydafrikas mange etniciteter og sprogfællesskaber.

Deon Meyer hopper også gerne op på en motorcykel og gennemfører de ruter, der køres ad i hans romaner, og han læser om de emner, han bruger og berører i sin fiktion.

Jægerens hjerte

”’Alfa Et modtager, og hvorfor fanden overholder du ikke almindelig radioprotokol? Skift.’
’Hvad er dit navn, Alfa Et?’ Han kendte ikke den stemme. Den var dyb og fremmed.
’Det her er militærets frekvens. Afbryd venligst med det samme. Skift.’
’Mit navn er Thobela Mpayipheli. Jeg er den mand, I leder efter. Hvem er du?’”
”Jægerens hjerte”, s. 149.

Kær Xhosa-kriger har mange navne. Tiny alias Umzingeli alias Thobela Mpayipheli er hovedperson i den moderne krimithriller ”Proteus”, 2003 (”Jægerens hjerte”, 2007) fra Sydafrika. Mpayipheli er en sammensat person med en fortid i modstandskampen mod Apartheid under (det daværende) protestpartiet African National Congress (ANC), verdenskendt qua sin moralske og senere politiske leder Nelson Mandela.

Mpayipheli tjente i årene op til demokratiets fødsel i Sydafrika i 1994 som soldat for ANC’s efterretningsvæsen og militærfløj, Umkhonto we Sizwe (”Nationens spyd”). Men den 2,1 meter høje, sorte Xhosa med snigmorderfærdigheder oplært af Sovjets KGB blev arbejdsløs fra den ene dag til den anden, da Apartheidregimet faldt og undertrykkelsen af landets sorte majoritet endte. Mpayipheli besluttede på det tidspunkt at gøre op med sin krigeriske livsbane og i stedet begynde på en pacifistisk livsstil med kvinden Miriam og hendes lille søn Pakamile.

26744229

Men fortiden banker en dag på døren, da datteren til en ven fra fortiden beder ham tage en harddisk fyldt med sprængfarlige informationer fra Apartheidæraen og personligt få den transporteret til Zambia, tusindvis af kilometer væk på det afrikanske kontinent. Her holdes Mpayiphelis gamle ven nemlig gidsel af anonyme gangstere, der kræver harddisken for at frigive Kleintjes.

Hvad der skulle have været en simpel vennetjeneste, overstået i løbet af et par døgn, udvikler sig til en politisk skandale af nationalt omfang med hele Sydafrika som vidne. Mpayipheli er på flugt på motorcykel op gennem det afrikanske kontinent – med en hemmelig efterretningstjeneste på nakken, ledet af den højt placerede efterretningsagent Janina Mentz og hendes psykopatiske højre hånd, soldaten Tiger Mazibuko.

”Jægerens hjerte” foregår i et hæsblæsende tempo med konstante krydsklip mellem de forskellige aktører og scener, og der sker en konstant udvikling af plottet i nye uventede retninger. Det er en thrillerroman om de skygger, som landets politiske fortid endnu kaster over sine egne efterretningstjenester og deres mange forskellige dagsordener.