Phyllis Reynolds Naylor

Niels Andersen. 1995. Blå bog opdateret juli 2023.
Main image
Naylor, Phyllis Reynolds
Foto: Rex Naylor/Atheneum Publishers

Amerikansk forfatter. Har hovedsageligt skrevet romaner.
Phyllis Reynolds Naylor er født i staten Indiana. Hun arbejdede som kliniksekretær, skolelærer og redaktionssekretær inden hun i 1963 blev psykolog. Hendes første bog udkom i 1965, men allerede da hun var 16, fik hun trykt en historie i et kirkeblad. I dag har Phyllis Naylor skrevet mere end 80 bøger. Hun har skrevet bøger i mange genrer: billedbøger, sjove bøger, gyserbøger, fantasy-bøger, realistiske ungdomsbøger og alvorlige problembøger. Det eneste, hun ikke gider skrive om, siger hun, er sport.

 

 

23954796

Blå bog

Født: 4. januar 1933, Indiana, USA.

Uddannelse: Psykolog.

Debut: The Galloping Goat and Other Stories, 1965.

Litteraturpriser: Adskillige amerikanske priser.

Seneste udgivelse: Heksens søster. Høst, 2019. (Witch's sister, 1975). Oversat af Jørn E. Albert og Ulla Warren. 

Inspiration: Mark Twain.

Artikel type
boern

Om Phyllis Reynolds Naylor

Phyllis Reynolds Naylor - er amerikaner. Hun er født i staten Indiana d. 4. januar 1933. Hun har bl.a. arbejdet som kliniksekretær, skolelærer og redaktionssekretær, indtil hun i 1963 blev psykolog.

Phyllis Naylor er gift og har to voksne børn. Hun bor i dag i byen Bethesda i Maryland i det østlige USA.

Siden 1960 har Phyllis Naylor kunnet leve af at skrive. Hendes første bog udkom i 1965, men allerede da hun var 16, fik hun trykt en historie i et kirkeblad.

I dag har Phyllis Naylor skrevet mere end 80 bøger. Hun har skrevet bøger i mange genrer: billedbøger, sjove bøger, gyserbøger, fantasy-bøger, realistiske ungdomsbøger og alvorlige problembøger. Det eneste, hun ikke gider skrive om, siger hun, er sport.

De allerfleste af hendes bøger er for børn og unge, men hun har også skrevet enkelte for voksne. Men det er kun ni af hendes bøger, der er oversat til dansk. I USA har Phyllis Naylor fået mange priser for sine bøger.

Lynn, Mus og Heksen

De kendteste af Phyllis Naylors bøger er dem om Heksen. Her er gys og spænding, så hjertet sidder oppe i halsen på én. Der er kommet seks bøger i serien. Den første, Heksens søster , skrev Phyllis Naylor i 1975, og den kom på dansk i 1981. Det var en af de første i den populære gys og gru-genre. De to efterfølgende, Heksens kat og Heksen kom så i 1982 og 1983.

23954796

Bøgernes hovedpersoner er den ca. 11-årige Lynn og hendes veninde, Marjorie, kaldet Mus. Lynn bor i en lille amerikansk by sammen ned sin far og mor, storesøster og lillebror - en lykkelig familie, indtil ...
"... Judith sad helt stille og lyttede. Som om hun var fortryllet. Og pludselig åbnede hun det blå skrin. En dukke kom til syne. En dukke med ternet nederdel.
"Lynn og Mus klamrede sig til hinanden midt inde i cirklen. De rystede begge to så meget af skræk, at deres ben næsten ikke kunne bære dem."(Heksen)

"Judith stak en nål i dukkens mave.
- Mus! gispede Lynn ...
Inde i værelset så de Judith dreje dukken rundt. Og hun fortsatte med at stikke nåle i den ..."(Heksens søster)

Judith er Lynns storesøster, og i Heksens søster kommer hun en del hos en gammel nabokone, Elnora Tuggle. Der er noget mystisk ved hende, og Judith opfører sig mærkeligt. Og da Lynn og Mus læser i en gammel bog om heksekraft, får de mistanke. Er Elnora Tuggle en heks? Er Judith i heksens vold? Hvem er den underlige dreng, Clyde, som fru Tuggle siger er hendes barnebarn? Og som der står i heksebogen

"De spiser kødet fra mindre børn!" - tør Lynn lade fru Tuggle og Judith være babysitter for hendes lillebror?