Erich Maria Remarque

Artikel type
voksne
cand.mag. Birgitte Duelund Pallesen, iBureauet/Dagbladet Information. 2014.
Main image
Remarque, Erich Maria

Den tyskfødte Erich Maria Remarque var kun 18 år og knap blevet student, da han sendtes til skyttegravene for at forsvare fædrelandet i Første Verdenskrig. Som purung og med øjne, der endnu ikke havde haft kontakt med ulykke, måtte han altså deltage i en af verdenshistoriens mest blodige begivenheder. Remarque var heldig og overlevede krigen, men livet blev aldrig det samme, og han kunne ikke slippe den meningsløse brutalitet, han havde oplevet på slagmarken. Han dedikerede herefter sit forfatterskab til at udbrede budskabet. I dag er han sandsynligvis den mest berømte krigsforfatter i verden og er stadig fast pensum, når skolebørn verden over skal lære om Første Verdenskrig.

51087410

Blå bog

Født: 22. juni 1898.

Død: 25. september 1970.

Uddannelse: Afbrød sin læreruddannelse på universitetet i Münster, da Første Verdenskrig brød ud og han blev sendt til Frankrig. Han afsluttede uddannelsen i 1919 efter sin hjemsendelse.

Debut: Die Traumbude. Ein Künstlerroman. 1920. Ikke oversat til dansk.

Litteraturpriser: Ingen kendte.

Seneste udgivelse: Skygger i paradiset. Gyldendal, 1972. Oversat af Mogens Boisen.

Hobby: Allerede som 16-årig og inden han drog i krig, var poesi og litteratur Remarques store hobby. Da han under Anden Verdenskrig flyttede til Hollywood, blev litteraturen kombineret med en aktiv deltagelse i det luksuøse selskabsliv, og han skulle efter sigende have fået en stor interesse for persiske tæpper.