portræt af Laura Ingalls Wilder
Foto: Wikimedia Commons

Laura Ingalls Wilder

bibliotekar, cand. mag. Peter Tværmose Nielsen. 2003.
Top image group
portræt af Laura Ingalls Wilder
Foto: Wikimedia Commons

Laura Ingalls Wilder. Amerikansk forfatter. Har skrevet børnebøger fra pionertiden i USA. Laura Wilder blev født d. 7. februar 1867 i Wisconsin i USA og er opkaldt efter sin farmor. Hun var nummer to i en børneflok på fire. Gennem hele sin barndom rejste Laura og hendes familie rundt i Amerika og primært i staterne Wisconsin, Iowa, South Dakota, Kansas og Minnesota. Hendes mor kom fra Wisconsin og faren fra staten New York, men de havde en fælles drøm om at skabe et liv for deres familie i det nyopdagede ”Vesten”. Farens rejselyst blev imidlertid noget bremset af morens krav om, at børnene skulle gå i skole, hvilket krævede en fast bopæl. Hovedparten af Laura Ingalls Wilder´s forfatterskab handler om hendes barndom på rejse rundt i det amerikanske midtvesten.

20746807

 

Blå bog

Født: 1867 i Wisconsin, USA.

Død: 1957 i Missouri, USA.

Uddannelse: Lærer, journalist, landbrug.

Hendes hovedværk er Laura-serien 1932-43.

Seneste udgivelse: West From Home: letters of Laura Ingalls Wilder to Almanzo Wilder: San Francisco 1915. Lutterworth, 1974. (99.4 Wilder, Laura Ingalls).

 

Artikel type
boern

Lauras barndom

Laura Elizabeth Wilder blev født d. 7. februar 1867 i Pepin, Wisconsin i USA og er opkaldt efter sin farmor. Hun var barn nummer to i en børneflok på fire søskende: Mary (1865), Carrie (1870), og Grace (1877). Hendes lillebror, Freddie, døde kun ni måneder gammel i 1876. Hendes forældre, Charles Phillip Ingalls (Pa) og Caroline Lake Quiner (Ma) blev gift i 1860 i Wisconsin.

20746823

Gennem hele sin barndom rejste Laura og hendes familie rundt i Amerika og primært i staterne Wisconsin, Iowa, South Dakota, Kansas og Minnesota. Hendes mor kom fra Wisconsin og faren fra Staten New York, men de havde en fælles drøm om at skabe et liv for deres familie i det nyopdagede ”Vesten”. Farens rejselyst blev imidlertid noget bremset af morens krav om, at børnene skulle gå i skole, hvilket krævede en fast bopæl.

Hovedparten af Laura Ingalls Wilder´s forfatterskab handler om hendes barndom på rejse rundt i det amerikanske midtvesten. Det er en barndom præget af tryghed og kærlige, men bestemte forældre. Det er også en barndom præget af viljen til at overleve og af et stærkt ansvar for familien. Men først og fremmest er den præget af en voldsom nysgerrighed og rastløshed, som hun tydeligvis deler med sin far.

Laura som voksen

Familien Ingalls faldt til ro i byen De Smet i South Dakota. Laura begyndte, i en alder af kun 16 år, at undervise i en skole 12 miles fra hjemmet. Hver weekend blev hun hentet og bragt af Almanzo ”Manly” Wilder og efter en periode på to et halvt år blev de i 1885 gift. I 1886 fødte hun datteren Rose og 1889 fødte hun en søn, som dog døde kort tid efter. Efter brylluppet drev de i fire år en gård ved De Smet, men måtte dog se den brænde ned i 1889.

20747021

Almanzo Wilder blev, efter et anfald af difteri, delvist lam og familien Wilder boede i flere år hos forskellige familiemedlemmer. I 1891 flyttede de til Florida i håbet om, at det varmere klima kunne hjælpe på Almanzos sygdom. Laura brød sig ikke om det og allerede efter et år flyttede de tilbage til De Smet.

Kort tid efter tilbagekomsten flyttede Laura for sidste gang. Den lille familie købte gården Rocky Ridge Farm i Mansfield, Missouri. Laura begyndte at få trykt forskellige artikler i lokale tidsskrifter og arbejdede på sine erindringer under titlen Pioner Girl. Dette manuskript udviklede sig til hele . Dette manuskript udviklede sig til hele Det lille hus serien..

Laura døde d. 10. februar 1957 i sit hjem i Mansfield og var det sidste overlevende medlem af Ingalls-familien.