Anton Tjekhov
Foto: Polfoto/Ritzau Scanpix

Anton Tjekhov

cand.mag. Kristine Witt-Hansen, 2004. Bibliografi opdateret december 2023.
Top image group
Anton Tjekhov
Foto: Polfoto/Ritzau Scanpix

Russisk forfatter. Har hovedsageligt skrevet skuespil og noveller. På trods af at Tjekhov var tæt knyttet til Moskvas litterære miljø, kom han til at bo på landet en stor del af sit liv. I 1899 slog han sig ned i Jalta på Krim. Mens han boede her, blev hans berømte dramaer opført i Moskva.

 

23980614

Blå bog

Født: 1860 i Tanganrog.

Død: 1904 i Schwarzwald.

Uddannelse: Læge.

Debut: I skumringen, 1887 (første bog under eget navn).

Vigtige værker: Mågen, Onkel Vanja, Tre søstre.

Priser: Pushkin-prisen, 1888.

Museum: Tjekhovs Hus, Ulitsa Sadovaya-Kudrinskaya 6, Moskva
(http://www.moscow-taxi.com/museums/chekhov-museum.html).

Genre: Drama 

Artikel type
voksne

En arbejdsom tilværelse

Under den store faste nu sidst, i den tredje uge var det, kørte jeg en dag til Malitskoje…der var udbrudt plettyfus…I bondehytterne lå de syge i tætte rækker…Snavs, stinkende ælte og røg overalt… Kalve og svin og dødssyge mennesker - alt i et rodsammen på jorden.
Fra: Onkel Vanja

Anton Tjekhov voksede op i havnebyen Taganrog ved Sortehavet, hvor hans far drev en købmandsbutik. Faren var født af livegne bønder, men var blevet købt fri. Livegenskabet blev ophævet året efter Tjekhovs fødsel, alligevel voksede han op i et samfund, der hverken bar præg af demokrati eller social retfærdighed. Rusland var stadig regeret af en zar, der slog hårdt ned på anderledes tænkende og censurerede efter forgodtbefindende. Befolkningstilvæksten i byerne skabte sociale problemer, og bønderne havde, på trods af deres nyvundne frihed, meget elendige kår.

Da Tjekhov var 16 år rejste forældrene til Moskva, mens han selv blev tilbage og tog sin studentereksamen. Bagefter sluttede han sig til familien og begyndte at læse medicin. Hele sit liv følte han et stort ansvar for familiens vel. Allerede i gymnasietiden sendte han penge til sine forældre. Da han begyndte at skrive humoresker til forskellige magasiner, var det ikke kun lysten, der drev værket. Pengenød var drivkraften i Tjekhovs første litterære produktion. Han var ikke stolt af sine tidlige tekster, som han udgav under pseudonym, men enkelte værker som f.eks. Jagtselskabet (1884-1885) er anerkendt i dag. I 1887 kom hans egentlige gennembrud med novellesamlingen i I skumringen. Det var den første bog, der udkom i hans eget navn.

23980614

I 1894 afsluttede Tjekhov sit medicinstudie. I mange år arbejdede han som praktiserende læge, mens han skrev. Som læge kom han tæt på landbefolkningen og blev vidne til bøndernes trængsler. I Onkel Vanja (1897) lader han landlægen Astrov give udtryk for sin frustration: "Under den store faste nu sidst, i den tredje uge var det, kørte jeg en dag til Malitskoje…der var udbrudt plettyfus…I bondehytterne lå de syge i tætte rækker…Snavs, stinkende ælte og røg overalt… Kalve og svin og dødssyge mennesker - alt i et rodsammen på jorden."

På trods af at Tjekhov var tæt knyttet til Moskvas litterære miljø, kom han til at bo på landet en stor del af sit liv. For hans ikke velstående familie, var det langt mere rentabelt at bo uden for byen. Men Tjekhov kom til at flytte endnu længere bort. En blodstyrtning i 1897 tvang ham til at tage sin tiltagende tuberkulose alvorligt. Det var tydeligt, at han ikke længere tålte klimaet omkring Moskva. Han opgav sin praksis, og i 1899 slog han sig ned i Jalta på Krim. Mens han boede her, blev hans berømte dramaer opført i Moskva. Men det var ikke blot savnet af teateret og hans gode ven Maxim Gorki, der fik ham til at længes efter byen. Tjekhov havde forelsket sig i skuespillerinden Olga Knipper, som spillede hovedrollen i flere af hans skuespil. I 1901 giftede de sig, men livet var allerede løbet fra Tjekhov. Stærkt svækket måtte han kort efter premieren på sit sidste drama Kirsebærhaven (1904) drage på rekreation i Europa. Tjekhov døde kun 44 år gammel på et kursted i Schwarzwalds bjerge med sin hustru ved sin side.

Det forspildte liv

At kunne tre sprog i denne by er en unyttig luksus. Ja, mere end en luksus, det er ligefrem i vejen - noget lignende som en sjette finger på en hånd. Vi ved alt for meget overflødigt.
Fra: Tre søstre

Selv om Tjekhov fra sin tidlige ungdom eksperimenterede med dramatiske skitser og heller ikke var bleg for selv at vise sig på scenen, blev han først kendt som prosaforfatter. Først i 1887 skrev han på opfordring skuespillet Ivanov . Med dette skuespil lægges grunden til hans mest iøjnefaldende karaktertype: det desillusionerede menneske, som spilder sit liv. Ivanov er en falleret intellektuel, der som han selv siger "overalt spreder tungsind, kedsomhed, ulyst og ækelhed over for livet". Han ender med at give op og skyde sig. Dramaet Mågen (1896) ender på samme måde. Den unge Konstantin er forelsket i den overbeskyttede Nina, der drømmer om at blive skuespillerinde. Han forsøger sig som skuespilforfatter, men afbryder sit stykke under premieren midt i Ninas monolog. Nina forelsker sig derefter i en virkelig forfatter, og først da han svigter hende, vender hun hjem. Men det er for sent, og Konstantin begår selvmord.

Ankomst og afsked er hovedtemaer hos Tjekhov. Hans desillusionerede personer er mennesker, som ikke formår at bryde op og rejse væk. Onkel Vanja fra stykket af samme navn er en sådan karakter. Han arbejder for sin afdøde søsters mand uden at realisere sine egne planer. Kærligheden forbliver latent og verden ubeset. Ved stykkets afslutning har alle på nær niecen forladt godset. Han sidder bøjet over regnskaberne og noterer: "Rest af gammel gæld - to rubler og femoghalvfjerds."

Heller ikke søstrene i Tre søstre (1901) kommer ud af flækken, skønt de brændende ønsker sig et nyt liv i Moskva. Den ene søster Masja synes, de er for lærde til at bo i provinsen: "At kunne tre sprog i denne by er en unyttig luksus. Ja, mere end en luksus, det er ligefrem i vejen - noget lignende som en sjette finger på en hånd. Vi ved alt for meget overflødigt. " Men som en anden person i stykket er så venlig at indskærpe over for hende: "Ikke blot om to, tre hundrede år, men om millioner af år vil livet selv være det samme, som det er nu."

Den manglende handlekraft er selve omdrejningspunktet i Kirsebærhaven . Ljuba vender tilbage til sit forgældede gods, hvor kirsebærhaven blomstrer. Men træerne bærer ikke længere megen frugt, og noget må der gøres, hvis en tvangsaktion skal undgås. Ljuba gør imidlertid ingenting, og hendes ven Lopákhin køber ejendommen. Han er efterkommer af livegne bønder, der arbejdede som trælle på godset, men nu vil han bygge sommerhuse på grunden. Den gamle orden er vendt på hovedet, og mens Ljuba drager bort, kan man høre økserne hugge i træstammerne i det fjerne. Det er ikke til at vide, om man skal smile eller føle et stik af melankoli.