russisk litteratur

Guzel’ Jachina

Guzel’ Jachina slog igennem med sin debutroman ”Zulejkha åbner øjnene”, der udkom i Rusland i 2015 og siden er blevet filmatiseret og oversat til over 40 sprog.

Sergej Lebedev

Indledning

Bevægelsen ind i et vildsomt og dystert landskab, væk fra civilisationens lys og ind det menneskelige mørke og barbariet.

Mikhail Bulgakov

En livslang kamp mod censuren og heftig modstand fra kultureliten vidner om en forfatter med en kompromisløs tilgang til litteraturen.

Svetlana Aleksijevitj

Den hviderussiske forfatter Svetlana Aleksijevitj modtog i 2015 Nobelprisen i litteratur for sit forfatterskab, der ifølge priskomiteen står som et monument over lidelse og mod i vor tid.

Lev Tolstoj

Indledning

Hvis man vil have hele verden i en bog, venter Lev Tolstojs romaner på en. I hans ”Krig og fred” og ”Anna Karenina” er personerne storsindede og ambitiøse, forfængelige og irrationelle. Sådan er virkeligheden, og så er det ligegyldigt, at det foregår i 1800-tallet.

Mikhail Sjisjkin

Den russiske forfatter Mikhail Sjisjkin er en hyldet fornyer af den russiske romantradition, der bærer arven fra Tjekhov, Tolstoj og Nabokov ind i det tredje årtusind.

Viktor Pelevin

Indledning

Viktor Pelevin har opnået kultstatus blandt de unge i det postsovjetiske Rusland og er noget så sjældent som både undergrunds- og bestsellerforfatter på én og samme tid.

Vladimir Sorokin

Indledning

Forfatteren og dramatikeren Vladimir Sorokin er moderne russisk litteraturs enfant terrible. Han er på en og samme tid et uomgængeligt fænomen og udskældt som ingen anden.

Anton Tjekhov

Russisk forfatter. Har hovedsageligt skrevet skuespil og noveller. På trods af at Tjekhov var tæt knyttet til Moskvas litterære miljø, kom han til at bo på landet en stor del af sit liv. I 1899 slog han sig ned i Jalta på Krim. Mens han boede her, blev hans berømte dramaer opført i Moskva.

Vladimir Nabokov

Den russiskfødte emigrantforfatter Vladimir Nabokov blev berømt og berygtet for romanen “Lolita”, der udkom i 1955.