Lev Tolstoj

Artikel type
voksne
journalist Johan Vardrup, iBureauet/Dagbladet Information. 2014.
Main image
Tolstoj, Lev

Hvis man vil have hele verden i en bog, venter Lev Tolstojs romaner på en. I hans ”Krig og fred” og ”Anna Karenina” er personerne storsindede og ambitiøse, forfængelige og irrationelle. Sådan er virkeligheden, og så er det ligegyldigt, at det foregår i 1800-tallet. Forfatteren har desuden høj holdbarhed, fordi han betoner to sider af tilværelsen: At mennesker er offentlige væsner, og at relationer tager deres opmærksomhed. Det synes rammende i dagens velfærdssamfund, hvor majoriteten har en tilstedeværelse på sociale medier, og folk dater mere intensivt end Tolstojs giftemodne overklasse.

52148723

Blå bog

Født: 28. august 1828 i Tula-provinsen i Rusland.

Død: 20. november 1910.

Uddannelse: Indledte i 1844 studier i jura og orientalske sprog ved universitetet i Kazan, men han fuldførte aldrig sin uddannelse.

Debut: Detstvo. Sovremennik, 1852.

Litteraturpriser: Modtog ingen større priser, mens han levede, men i 2007 bad Time Magazine 125 prisvindende forfattere nævne deres favoritbøger. Anna Karenina blev den samlede nummer et.

Seneste udgivelse: Kreutzersonaten. Bechs Forlag, 2016. (Krejtserova sonata, 1887-1889). Oversat af Anders W. Holm. Roman.

Inspiration: Charles Dickens, Jean-Jacques Rousseau og William Prescott.

Hobby: Han kunne lide at gå på kaninjagt, inden han blev vegetar i sine sene år. 

 

tolstoj