portræt af Johanne Bille
Foto: Petra Kleist

Johanne Bille

cand.mag. Marie Hauge Lykkegaard, september, 2023. Blå bog og bibliografi opdateret august 2024.
Top image group
portræt af Johanne Bille
Foto: Petra Kleist

”Der kommer noget hårdt over forslåede mennesker.” Sådan står der på første side i Johanne Billes roman ”Et liv med dig”. Bemærkningen kunne være møntet på flere romankarakterer i forfatterskabet. De slår sig og bliver slået på – både fysisk og i overført betydning. Johanne Bille skriver om magtbalancer og overgreb i kærlighedsrelationer. Selv når kærligheden er fri og uforpligtende, kan et ulige magtforhold være til stede. Muligheden for, at den stærkeste misbruger sin magt, er der hele tiden, og den magt kan ødelægge et menneske.

138865045

 

Blå bog

Født: 1993 på Frederiksberg.

Uddannelse: Bachelor i statskundskab fra Københavns Universitet.

Debut: Tænk nu hvis. Tiderne Skifter, 2015. Roman.

Litteraturpriser: Ingen kendte.

Seneste danske udgivelse: Sommer i Boghandel Blåregn. People's, 2024. Roman. (1).

Inspiration: Blandt andre Marguerite Duras, Hilda Hilst, Charlotte Strandgaard og Liv Nimand Duvå.

 

 

 

Videoklip

Live-Q&A på en lille time med Johanne Bille, som Tales.dk lavede i februar 2022, da Bille var månedens forfatter på siden. Hele spørgetimen er tilgængelig på Youtube.

Artikel type
voksne

Baggrund

”Det handler om at falde ind i livet. Flora rækker armene ud til siderne og lader sig falde ned på gulvet, helt blødt lander hun, den røde kjole glider op om lårene, håret breder sig som en brandmands tråde. Jeg gør det samme som hende, lader mig falde, men jeg dratter tungt om, banker hovedet ned i gulvet.”
”Et liv med dig”, s. 137.

Johanne Bille er født i 1993 på Frederiksberg, hvor hun også er opvokset og bor i dag. Allerede som lille var hun i kontakt med skriften via farens arbejde som journalist og musikanmelder: ”Jeg er en journalistdatter, nærmest vokset op på avisredaktioner, herunder særligt på Information, og min far redigerede mine tekster, da jeg ikke var særlig gammel.” (Boris Schilling Weis: En dag i livet med Johanne Bille. Euroman, 2023-08-24).

Farens kobling til musikmiljøet og den kærlighed til musikken, han gav videre til sin datter, skinner i øvrigt igennem i flere af Johanne Billes tekster – ikke mindst i debutromanen ”Tænk nu hvis”.

Da hun debuterede som forfatter, læste hun statskundskab på universitetet, men Johanne Bille stoppede uddannelsen efter sin bachelor og har siden blandt andet arbejdet på forlaget Gladiator og som skribent rundt omkring i magasinbranchen. I dag er hun kulturredaktør og journalist for Aller Kvindeliv. At have et arbejde ved siden af forfattervirket er afgørende for hende. Til Euroman siger hun, at det ville være hendes værste mareridt at skulle være forfatter på fuldtid og måtte undvære kollegaerne på kontoret. Men der er også en klar rød tråd mellem Johanne Billes romaner og hendes klummer og essays, der kredser om emner som dating, seksualitet, samtykke, relationer i opbrud og lysten til at klæde sig feminint for sin egen skyld – meget lig Billes skønlitterære værker. ”Generelt er mit journalistvirke og mit forfatterskab drevet af en indre vrede mod uretfærdigheden i verden, og vreden sørger for, der kommer ild i pennen,” siger hun også i interviewet til Euroman.

I 2020 stiftede Johanne Bille mikroforlaget Harpyie sammen med Sidsel Andersen. De to tidligere kolleger fra Gladiator stiftede deres eget forlag ud fra et ønske om at udgive skønlitteratur, der kan være et indspark i samfundsdebatten. Som de sagde til Politiken kort efter opstarten: ”Harpyie vil udgive bøger, der hjemsøger læseren. De skal være urovækkende og ikke nødvendigvis behagelige. Vi vil udgive bøger, der har et mellemværende med verden …” (Inger Christine Løwe: Med kløer og bryster vil et nyt forlags bøger hjemsøge læserne. Politiken, 2020-05-23). Forlaget meldte i 2023 ud, at de lukker.

Tænk nu hvis

”Før han døde, tog jeg ofte karbad. Jeg lå i timevis og så op i det hvide loft med de skarpe spotlys. Det gør jeg ikke mere. Loftet med det skarpe lys var det sidste, han så. Det må det have været. Han lagde sig ned og så hvidt lys. Ikke på den guddommelige måde. Han havde selv betalt for det flere år forinden. Måske havde han valgt et andet loft, hvis han havde vidst, at det var det sidste, han skulle se.”
”Tænk nu hvis”, s. 42.

Johanne Bille debuterede i 2015 med romanen ”Tænk nu hvis”, der handler om en 19-årig kvinde (et jeg), der mister sin far. Samtidig med at hun gennemlever sorgen og savnet, er hun også forelsket i den mand, hun mødte kort tid inden farens død.

Jeg’et vågner en morgen til den besked, hun har frygtet størstedelen af sit liv: Hendes far faldt om på badeværelsesgulvet i nattens løb. Han er her ikke længere. Som barn tjekkede hun hans vejrtrækning om natten for at forsikre sig om, at han fortsat var i live. Som ældre, kort tid inden dødsfaldet, kommer hun i behandling hos en psykolog. Hun har en depression, der bunder i frygten for, at hendes far skal dø tidligt.

51645995

Hun fortæller sin far om frygten, og han lover hende, at det ikke sker, men det gør det. I månederne efter dødsfaldet gennemlever hun en sorgproces, der bølger frem og tilbage mellem sort mørke, håb, vrede og mere mørke. Hun ser faren for sig i glimt på de steder, han plejede at færdes: i en pladebutik på Frederiksberg, på vej rundt i byen på cykel. Hun rejser på ferie med sin mor og lillesøster og mindes barndommens ferier sammen med faren. Hun gemmer den seddel, han satte på døren, en besked til et postbud, aftenen inden han døde. Og gennem alt dette står en ny mand i hendes liv ved jeg’ets side og støtter hende, så godt han kan gennem tabet af den anden mand i hendes liv.

Romanen sætter ord på, hvor svært det er for jeg’et at begribe, at faren er endegyldigt væk. Et dødsfald er både et slidt hjerte, der pludselig holder op med at slå og en oplevelse, der varer ved i de efterladte: ”Du dør igen og igen i mig”, står der på s. 26: ”Du dør, når jeg ringer til dig og får telefonsvareren. Du dør, når jeg åbner døren til lejligheden, og der ingen musik er.”

”Tænk nu hvis” er autofiktion, det vil sige, at handlingen er inspireret af forfatterens egne oplevelser. Romanen udkom, to år efter at Johanne Bille mistede sin egen far i en alder af 19 år.