Liv Nimand Duvå
Liv Nimand Duvås debutroman ”Vi er vel helte” handler om at være pårørende til en alkoholiker.
Liv Nimand Duvås debutroman ”Vi er vel helte” handler om at være pårørende til en alkoholiker.
Siden sin debut med ”Natsværmer” i 1984 har Ulrikka S. Gernes udgivet digte og børnebøger, inden hun i 2024 sendte sin første roman ud i verden: ”En pige forlod værelset” er en rystende skildring af et forhold mellem en 15-årig pige og en 46-årig mand.
Norske Niels Fredrik Dahl knytter sine værker tæt sammen med en vedholdende interesse for ensomhed og alt det, vi arver fra vores forældre. I 2024 modtog han Nordisk Råds litteraturpris for den knugende smukke ”Fars ryg” om en fars liv, før han blev far.
Forfatter og teaterinstruktør Liv Helm debuterede i 2024 med den selvbiografiske roman ”Med hjertet i hånden”, der med afsæt i hendes bedsteforældres dobbelte selvmord sender hende ud på en afklarende opdagelsesfærd i, hvem hun selv er og hvad der har formet hende.
”Der kommer noget hårdt over forslåede mennesker.” Sådan står der på første side i Johanne Billes roman ”Et liv med dig”. Bemærkningen kunne være møntet på flere romankarakterer i forfatterskabet. De slår sig og bliver slået på – både fysisk og i overført betydning.
Den norske forfatter Hilde Rød-Larsen udgav i 2023 romanen ”Diamantaftener”, der både er et vidnesbyrd om en psykologs misbrug af sin position og de skader, det forvolder en ung pige, og en fiktiv romanfortælling, hvor forfatteren bruger både form og indhold i jagten på sandh
Svenske Karin Smirnoff debuterede med et brag, da hun udgav ”Jeg tog ned til bror”, der er første bind i en trilogi om den utilpassede Jana Kippo.
Ponyen i Molly Balsbys debut ”Ponyprivilegiet” er et unyttigt dyr, der mere er cute end brugbart. Privilegiet er at udnytte det til sin fordel. ”Ponyprivilegiet” er en bog, der handler om sorg og kærlighed og om at være en ung kvinde med mange følelser.
Med politisk indignation trækker Édouard Louis i sine bøger det tæppe væk, der skjuler Frankrigs underklasse. Det er litteratur derfra, hvor bøsse stadig er et skældsord og læsning en fornærmelse.
Iben Mondrup har blik for det grumme. Hun fik sit gennembrud med den prisvindende ”Godhavn” (2014), hvor barnets stemme bar fortællingen om en kompleks familie, og hvor det at være fremmed var et centralt tema.
Er du biblioteksbruger eller elev?