kvindefrigørelse

Mathilde Fibiger

Mathilde Fibiger var forfatter og kvinderetsforkæmper. Hun debuterede i 1851 med brevromanen "Clara Raphael : Tolv breve", hvor hun skrev om kvindefrigørelse og sine egne  begrænsede muligheder for uddannelse, udvikling og uafhængighed.

Olivia Levison

Som en af det moderne gennembruds væsentlige kvindelige forfattere skrev Olivia Levison (1847-94) i både fiktion og debatindlæg om kvinders begrænsede muligheder i et patriarkalsk samfund og om konsekvenserne af at skrue ned for sine fysiske og kunstneriske længsler.

Adda Ravnkilde

Den begavede provinspige Adele Maria Ravnkilde rejste til København med kisten fuld af manuskripter og brændende forfatterdrømme. Hun tog kontakt med Georg Brandes, men tog så sit eget liv på pensionatet, kun 21 år gammel.

Det moderne gennembruds mænd og kvinder

Det moderne gennembrud var en opbrudstid, hvor gamle ideer blev forkastet og nye vandt frem. Man plejer at stadfæste periodens begyndelse med en forelæsning, som litteraturforskeren Georg Brandes holdt den 3.

Camilla Collett

Camilla Collett (1813-1895) var en norsk forfatter og kvindeforkæmper. Hun regnes som en af Norges første betydningsfulde kvindelige forfattere og var en vigtig figur inden for den skandinaviske litteratur. Camilla Collett blev født som Jacobine Camilla Collett i Kristiansand, Norge.

Michael Holbek

Efter i mange år at have skrevet biografier om andre menneskers liv, greb journalist Michael Holbek på et tidspunkt dybt i sin egen familiære historiepose.