mellemkrigstidens socaialrealisme og kulturradikalisme

Hans Kirk

Indledning

I 1923 skrev forfatteren Hans Kirk sig ind i den danske folkesjæl og litteraturkanon. Romanen hed ”Fiskerne” og omhandlede et mørkt indremissionsk fiskersamfund.

Jakob Ejersbo

Indledning

En historie om misbrugere og pushere i Aalborg lyder ikke umiddelbart som en bestseller. Alligevel lykkedes det Jakob Ejersbo at besnære læserne med sine nuancerede og realistiske beskrivelser i romanen “Nordkraft”, der indgav ham De Gyldne Laurbær.

William Heinesen

I færingen William Heinesens lange forfatterskab flokkes drankerne, excentrikerne og de religiøse fanatikere i små isolerede øsamfund. Fra en af Færøernes atten forblæste øer, ude midt i Atlanterhavet, udmaler Heinesen gennem sit forfatterskab særegne og fremmedartede verdener.

Lone Aburas

Lone Aburas’ bøger handler om halvkedelige dagligdagsting som at sidde ved kassen i Føtex eller arbejde i en styrelse. Det kedelige er skrevet sjovt og rammende, men i både i ”Politisk roman” og ”Den frie verden” forekommer latteren mere grum end hjertelig.

Hans Scherfig

Hans Scherfigs forfatterskab er centralt i dansk litteratur. Dets tidløshed kan blandt andet ses af, at Scherfigs mest kendte roman Det forsømte forår i tiden efter hans død har dannet grundlag for både en filmatisering og en rockmusical.

Tove Ditlevsen

Den danske forfatter Tove Ditlevsen levede et hårdt liv med en arbejderbarndom på Vesterbro, et turbulent kærlighedsliv med fire ægteskaber og mange og langvarige sygdomsperioder.

H. C. Branner

Indledning

H.C. Branner inkarnerer med både sit liv og sit værk mellem- og efterkrigsårenes turbulente tanker.