frise
Forfatterstafetten efterår 2024

Forfatterstafetten efterår 2024

redaktionen, 2024
Top image group
frise
Forfatterstafetten efterår 2024

Forfatterstafetten er i gang i sin syvende sæson. 

Mød Kim Leine, som er aktuel med sidste bind i spændingstrilogien om Karoline. I "Karolines krig" er Karoline blevet partileder for det højrepopulistiske Nyt Danmark og statsminister på femte år. I interviewet fortæller Kim Leine om udfordringerne ved at skrive ud fra en hovedperson, hvis værdier og holdninger er så langt fra hans egne. 

Vi taler med Ida Jessen, som er aktuel med "Jeg vil!", en biografi om den norske nobelprisvinder Sigrid Undset. Hør Ida Jessen fortælle, hvordan hun blev helt besat af Sigrid Undset, og hvorfor denne mastodont af en norsk forfatter fra forrige århundrede som skrev om middelalderliv er relevant for os i dag.  

Hør interviewet med Morten Pape om hans nye roman "Nøglebarn", hvor han går på opdagelse bagud i slægten i sin jagt efter svar på, hvorfor relationen til hans egen far er så dårlig. 

Mød Tom Buk-Swienty som er aktuel med "Berlin brænder", hør Janne Teller i interview om sin første roman i 11 år, "Er du stolt af mig, Joanna", og se interview med Linea Maja Ernst, som med sin skærsommernatsdrøm af en bog, "Kun til navlen," debuterede med et brag tidligere i år. 

Følg med her på siden og på Forfatterwebs Facebook og Instagram-profiler, hvor vi løbende lancerer dugfriske interviews med nogle af sæsonens største og mest spændende bogaktuelle forfattere.  

Artikel type
News Item

Andrev Walden: Syv onde år med syv stedfædre

Den svenske forfatter Andrev Waldens ”Satans mænd” har gjort ham til bestsellerforfatter i hjemlandet.

I den selvbiografiske roman med eventyrtræk følger vi Andrevs opvækst med syv forskellige stedfædre på bare syv år. Det er mildt sagt en omskiftelig og ikke altid tryg tilværelse for unge Andrev og ret underligt for ham at se sin mor konstant prøve at reparere de psykisk ustabile mænd, hun altid falder for.

Vi mødte den svenske debutantkomet til en samtale om bogen. Hvorfor bliver hans mor ved med at vælge sådan nogle mænd?

LÆS HELE FORFATTERPORTRÆTTET AF ANDREV WALDEN

Janne Teller: Hvor langt vil vi gå for at opnå retfærdighed?

Janne Teller er aktuel med sin første nye roman i 11 år. I "Er du stolt af mig, Joanna?" falder aktivisten Joanna ned fra en mur under en aktion, der handler om at skabe fred mellem Israel og Palæstina. Nogle år efter kaster faren, FN-diplomaten Teodor Merlin, sig ud i jagten på at finde ud af, hvem der er skyldig i hendes død.

En dag står han et ensomt sted i USA med en pistol i hånden overfor manden, der måske er skyldig:  Skal Teodor opgive alt, hvad han tror på, og tage et andet menneskes liv for at opnå retfærdighed?

LÆS HELE FORFATTERPORTRÆTTET AF JANNE TELLER

Tom Buk-Swienty: En helt ny vinkel på 2. Verdenskrig

I den fængslende historiske fortælling "Berlin brænder" tager forfatteren os med helt tæt på de voldsomme bombardementer af den tyske hovedstad under 2. verdenskrig.

Gennem danske journalisters og diplomaters øjenvidneskildringer får vi et unikt indblik i de rædsler, berlinerne oplevede, og de ekstremt vanskelige vilkår, danskerne arbejdede under.

Vi spurgte Tom Buk-Swienty, hvorfor der er brug for endnu en bog om 2. Verdenskrig?

"De kilder, jeg følger, er diplomater og journalister. Journalisterne var udstationerede i Berlin som såkaldte frie journalister. De havde en unik mulighed for at se sig omkring og faktisk opleve hele byen... altså de var nærmest på en kalejdoskopisk rejse gennem byen: De mødte naziregimets øverste chefer, og de mødte almindelige berlinere. Og så var de faktisk ansat til at skrive om det, de så. Så med deres øjne synes jeg, at man kan opleve den her krig forfra på en helt ny måde," siger Tom Buk-Swienty.

Se hele interviewet om "Berlin brænder": 

LÆS HELE FORFATTERPORTRÆTTET AF TOM BUK-SWIENTY

Morten Pape: Jeg vil ikke være som min far

I sin nyeste autofiktive roman, “Nøglebarn”, dykker Morten Pape ned i sin fars familiehistorie. Han retter fokus på fædrene, der gennem generationer har kæmpet med relationerne til deres sønner. Fra oldefaren til nutiden er fædrene knudemænd, fanget i deres egne op- og nedture i livet.

Lykkes det mon hovedpersonen, Morten, at vende vrede og frustration til forståelse og forsone sig med sin skæbne?

LÆS HELE FORFATTERPORTRÆTTET AF MORTEN PAPE

Ida Jessen: Jeg blev fuldkommen besat af Sigrid Undset

I sin nyeste bog “Jeg vil” tager Ida Jessen os med ind i den norske nobelprisvinder Sigrid Undsets liv og sind. Ud fra breve, dagbøger og andre kilder skriver Jessen om Sigrid Undsets liv og værk i en personlig tone og med refleksioner fra sit eget forfatterliv.

Vi spurgte Ida Jessen, hvorfor hun er så optaget af præcis dette forfatterskab.

"Jeg blev fuldkommen blown away, da jeg oversatte middelalderromanen "Olav Audunsson". Den er fantastisk: Et episk mesterskab helt uden lige. Hun kan skildre kvinder og mænd på sådan en måde, at vi er langt, langt, langt inde i kroppen på dem. Det er kun de færreste, der kan det," siger Ida Jessen. 

Læs hele portrættet af Ida Jessen 

Se også portrættet af Sigrid Undset

Kim Leine: Jeg udfordrer mig selv, når jeg skriver fra en højrepopulists vinkel

Den aktuelle roman “Karolines krig” er sidste bind i spændingstrilogien om Karoline Blicher, som vi følger fra 2013 og frem til oktober i år. Hun er blevet partileder for det højrepopulistiske Nyt Danmark og statsminister på femte år.

Karolines sympati for Putins Rusland gør hende upopulær i befolkningen og i hendes eget parti. Men Karoline er sikker på sin politik, og at hun gør det rigtige for Danmark. Og det spændingsfelt optager Kim Leine: 

"Jeg mener, at det højrepopulistiske er banalt og kedsommeligt. Det interesserer mig ikke. Men jeg er utrolig fascineret af den tiltrækningskraft, det har på mange mennesker, både vælgere og politikere. Og hvordan de har deres dynamik med hinanden, som vi kan se det i mange lande rundt omkring: I Ungarn, og også i England og i USA selvfølgelig og i Italien, og selvfølgelig også herhjemme. Det er en global bevægelse, den højre-populistiske, og det, synes jeg, er virkelig fascinerende og foruroligende. Det er måske også et forsøg på at konfrontere det, jeg er allermest bange for."

Se hele interviewet med Kim Leine: 

Læs hele forfatterportrættet af Kim Leine 

Gense tidligere sæsoner - eller hør dem på farten

Se eller gense tidligere sæsoner af Forfatterstafetten, for eksempel forår 2023, hvor du blandt andet kan møde Caspar Eric, som taler om nødvendigheden i at skrive "Nye balancer - handicapdigte" netop nu, Solvej Balle, som fortæller om sin septologi in-the-making "Om udregning af rumfang", som hun allerede for de første tre bind fik Nordisk Råds Litteraturpris 2022 for, og Kim Blæsbjerg, som fortæller om Cheminova-romanen "De bedste familier", som indkasserede ham Jyllandspostens Litteraturpris 2023 og De Gyldne Laurbær.

Som noget nyt, kan Forfatterstafetten nu også lyttes som podcast. Find den i din foretrukne podcast-app.

Forfatterstafetten forår 2024
Med Naja Marie Aidt, Thomas Korsgaard, Lone Hørslev, Suzanne Brøgger, Jesper Wung-Sung, Stine Askov, Louise Juhl Dalsgaard, Svend Åge Madsen, Maja Lee Langvad og Asger Schnack. 
 

Forfatterstafetten efterår 2023
Med Helle Helle, Alex Schulman, Kenneth Bøgh Andersen, Kirsten Thorup, Sternberg, Kristian Bang Foss, Tessa Hadley, Friða Ísberg, Asta Olivia Nordenhof, Joakim Garff, Karolina Ramqvist, Kamilla Hega Holst og Theis Ørntoft. 

Forfatterstafetten forår 2023
Med Vigdis Hjorth, Caspar Eric, Keld Conradsen, Michael Holbek, Solvej Balle, Lea Marie Løppenthin, Thomas Boberg, Peder Frederik Jensen, Cecilie Lind, Åsne Seierstad, Kim Blæsbjerg, Katrine Marie Guldager og Kristian Himmelstrup. 

Forfatterstafetten efterår 2022
Med Jens Andersen, Marianne Larsen, Gry Jexen, Kristian Leth, Hanne-Vibeke Holst, Dennis Jürgensen, Maren Uthaug, Glenn Bech, Rasmus Nikolajsen, Anne-Marie Vedsø Olesen, og Linn Ullmann.

Forfatterstafetten forår 2022
Med Sissel-Jo Gazan, Anne-Cathrine Riebnitzsky, Rakel Haslund-Gjerrild, Geeti Amiri, Thomas Korsgaard, Josefine Klougart, Kim Fupz Aakeson, Pia Tafdrup, Martin Kongstad, Leonora Christina Skov, Lotte Kirkeby, og Jesper Stein.

Forfatterstafetten efterår 2021
Med Susanne Staun, Kristian Bang Foss, Kaspar Colling Nielsen, Anne Lise Marstrand-Jørgensen, Knud Romer, Helle Vincentz, Merete Pryds Helle, Leif Davidsen, Tine Høeg, og Jesper Wung-Sung.

Find bøgerne på Læsekompas.dk

Forfatterweb er den saglige og faglige gennemgang af forfatterskaberne. På vores søstersite Læsekompas er det læseoplevelsen, som er i fokus.

Brug Læsekompas for at åbne op for den læseoplevelse, bogen byder på. Hvilken stemning er der i bogen, hvilke miljøer foregår den i, hvad er fortælletempoet og hvor lang er bogen?

Lav og del lister over læste bøger, bøger du vil læse, yndlingsbøger osv.

Find andre bøger, der minder om bogen, og gå på opdagelse i, hvordan bøgerne er forbundet. 

Log ind med dit biblioteks-login for at låne bøgerne direkte i Læsekompas.

SE LÆSEKOMPAS.DK: Forfatterstafettens bogliste

 

Tilmeld dig Nyt fra Forfatterweb

Nyt fra Forfatterweb udkommer ca. en gang om måneden og er Forfatterwebs nyhedsbrev.

Det er nemt at tilmelde sig og at framelde sig igen, hvis man skulle ønske det. 

Abboner på Nyt fra Forfatterweb for at blive opdateret på vores nyeste portrætter, opdateringer og temaer på Forfatterweb, aktuelle interviews i Forfatterstafetten, og meget mere.