I efteråret 2021 talte vi med Susanne Staun, Kristian Bang Foss, Kaspar Colling Nielsen, Anne Lise Marstrand-Jørgensen, Knud Romer, Helle Vincentz, Merete Pryds Helle, Leif Davidsen, Tine Høeg og Jesper Wung-Sung. Se eller gense de ti engagerede og dybdegående interviews om forfatterenes aktuelle værker, eller find dem som podcast i din foretrukne podcast-app og hør dem på farten.
Forfatterinterviews efterår 2021
Susanne Staun udfordrer den politisk korrekte tidsånd
Mød forfatteren, der med sin pen bekæmper pølsesnak og ikke er bleg for at kaste sin hovedperson ind i tidens ideologiske kampe, f.eks. kønsidentitetsdebatten og #MeToo.
Det gør hun med højt tempo i Fanny Fiske-bøgerne med den selvcentrerede Fanny i midten af et broget persongalleri.
“For en boomer, der har svært ved at orientere sig i virkeligheden efterhånden, da er det et vidunderligt sted at kunne komme rundt om forskellige ting og forhåbentlig blive klogere og mindre boomeragtig af det," sagde Susanne Staun til litteraturformidler Sarah Hvidberg om de to seneste bøger i serien, “Kønslig omgang" og “De terminale kvinders klub".
Kristian Bang Foss: Når livet bliver et mareridt
“Den fornemmelse af, at der kommer nogen og siger 'hej, du er her på falske papirer', den tror jeg, at der er ret mange, der kan genkende," siger Kristian Bang Foss.
I hans seneste roman “Frank vender hjem” befinder hovedpersonen Frank sig pludselig i sit livs største mareridt. Først er han så uheldig at drive til havs, og da han endelig bliver reddet, bliver mareridtet blot endnu værre, da ingen af hans nærmeste tror på hans historie.
I interviewet beskriver Kristian Bang Foss, hvorfor Frank har så svært ved at blive accepteret af sin rige svigerfamilie, og hvorfor han mister troen på sig selv.
Kaspar Colling Nielsen og digtet, der kan frelse verden
Kan en menneskesky digter frelse verden fra pandemier og naturkatastrofer?
Det er omdrejningspunktet i Kaspar Colling Nielsens nye bog “Frelseren fra Hvidovre”, der netop er udkommet.
Forfatterweb har talt med forfatteren, inden bogen er kommet på gaden.
“Jeg synes, at det var sjovt at have en digter, som er super digteragtig, og gøre ham enormt magtfuld," siger Kaspar Colling Nielsen i interviewet, hvor han også taler om kunstens rolle i en verden, hvor alt andet er drevet af en nyttebetragtning.
Anne Lise Marstrand-Jørgensen og historiens ukendte vingesus
“Vi har noget fællesmenneskeligt, som går på tværs af alle tider og alle kulturer."
Forfatterstafetten går i denne uge videre til Anne Lise Marstrand-Jørgensen, der taler om sin storslåede roman om Margrete I. Hun giver også et indblik i, hvordan hun bruger historiens rammer som afsæt til at udforske vores moderne opfattelse af begreber som moderskab, frihed, tro og pligt, “der får en hel anden spændvidde, når jeg dykker tilbage i historien", siger hun.
LÆS HELE FORFATTERPORTRÆTTET AF ANNE LISE MARSTRAND-JØRGENSEN
Knud Romer og fortryllelsen i den enkle fortælling
“Det her er mit lille H.C. Andersen-eventyr.”
I denne samtale med Forfatterwebs litteraturformidler Sarah Hvidberg fortæller Knud Romer levende om sin nye roman “Pigen i violinen”, der tager os med på en rejse gennem europæisk historie og dannelseskultur og ind i kunstnerens stræben efter det perfekte – og tydeliggør, hvor meget han som forfatter brænder for at fjerne barrierer og skrive så enkelt og mundret som muligt.
For, som han siger i interviewet: “Hvis jeg ikke kan fortælle en historie i en overfyldt bodega, så har jeg ingen historie.”
Mød Helle Vincentz i et åbenhjertigt interview
- “Er det lettere at skrive fiktion end fakta?”
- “Nej. Min erfaring er, at hvis man skal gøre noget godt, så er der ikke noget, der er nemt.”
I Forfatterstafettens femte interview fortæller Helle Vincentz om, hvad der driver hende til at gå i kødet på erhvervslivet og magthaverne, og om den svære kunst at balancere mellem fiktion og fakta i sine tempofyldte spændingsromaner, der alle bygger på grundig research.
Hun er nu også aktuel med den rørende og meget personlige erindringsroman “Jorden under mig” og fortæller her åbenhjertigt om, hvordan faderens selvmord har præget hendes liv på godt og ondt.
Merete Pryds Helles gribende univers
I det 4. interview i Forfatterstafetten taler Merete Pryds Helle om livets kompleksitet, der på én og samme tid kan være fantastisk og forfærdeligt, og om sin fascination som forfatter af at forstå, hvordan vi hver især med vores forskellige evner og personligheder bliver præget af den tid, vi lever i.
Du kan opleve Merete Pryds Helle her, hvor hun læser en passage fra sin seneste roman “Vi kunne alt". Her møder man Merle, der vokser op i en dysfunktionel familie i et 70'er-forstadskvarter i Værløse og må kæmpe med omsorgssvigt, angsten for at miste sin mor og ikke mindst at finde fodfæste i livet. Men historien slutter ikke dér. Merete Pryds Helle løfter også sløret for sin næste roman.
Leif Davidsen og det russiske mysterium
“Landet, der byggede på blod og skeletter, forsvandt jo nærmest med en klynken ud af historien, hvilket jeg personligt mener, er det største, der er sket i min levetid sådan historisk set," siger Leif Davidsen.
I Forfatterstafettens tredje interview giver vi stafetten videre til Leif Davidsen. Her fortæller han blandt andet, hvorfor Rusland også efter Sovjetunionens kollaps fortsat er sådan en rig kilde til inspiration for hans forfatterskab, og han løfter sløret for, hvordan hans spændingsromaner bliver til.
Tine Høeg og begæret efter at skabe noget
Forfatterstafetten går nu videre til Tine Høeg, der taler om digtromanen “Tour de chambre" og om at turde kaste sig ud over klipper, om at leve i nuet, om humor, alvor, ensomhed og rugbrød.
Se hele interviewet her, som er det andet i vores Forfatterstafet – en række dybdegående interviews med kendte og aktuelle forfattere:
Kom helt tæt på Jesper Wung-Sung
Er romanen "Kvinde set fra ryggen" en fortælling om livslang kærlighed eller de personlige omkostninger ved at være model for sin berømte mand?
Det afslører forfatter Jesper Wung-Sung i dette spændende interview med litteraturformidler Sarah Hvidberg, hvor han blandt andet taler om sin seneste roman, der handler om Ida Hammershøi, maleren Vilhelm Hammershøis hustru og model.
Interviewet er det første i vores nye Forfatterstafet – en række dybdegående interviews med kendte og aktuelle forfattere.
Se de andre sæsoner - eller hør dem på farten
Se eller gense de andre sæsoner af Forfatterstafetten, for eksempel Efterår 2022, hvor Maren Uthaug fortæller om fremtidsromanen "11%", som hun siden vandt De Gyldne Laurbær for, og vi taler med Glenn Bech om hans meget omtalte manifest "Jeg anerkender ikke længere jeres autoritet". Som noget nyt, kan Forfatterstafetten nu også lyttes som podcast. Find den i din foretrukne podcast-app.
Forfatterstafetten forår 2023
Medvirkende: Vigdis Hjorth, Caspar Eric, Keld Conradsen, Michael Holbek, Solvej Balle, Lea Marie Løppenthin, Thomas Boberg, Peder Frederik Jensen, Cecilie Lind, Åsne Seierstad, Kim Blæsbjerg, Katrine Marie Guldager og Kristian Himmelstrup.
Forfatterstafetten efterår 2022
Medvirkende: Jens Andersen, Marianne Larsen, Gry Jexen, Kristian Leth, Hanne-Vibeke Holst, Dennis Jürgensen, Maren Uthaug, Glenn Bech, Rasmus Nikolajsen, Anne-Marie Vedsø Olesen, og Linn Ullmann.
Forfatterstafetten forår 2022
Medvirkende: Sissel-Jo Gazan, Anne-Cathrine Riebnitzsky, Rakel Haslund-Gjerrild, Geeti Amiri, Thomas Korsgaard, Josefine Klougart, Kim Fupz Aakeson, Pia Tafdrup, Martin Kongstad, Leonora Christina Skov, Lotte Kirkeby, og Jesper Stein.
Forfatterstafetten efterår 2021
Medvirkende: Susanne Staun, Kristian Bang Foss, Kaspar Colling Nielsen, Anne Lise Marstrand-Jørgensen, Knud Romer, Helle Vincentz, Merete Pryds Helle, Leif Davidsen, Tine Høeg, og Jesper Wung-Sung.
Tilmeld dig Nyt fra Forfatterweb
Nyt fra Forfatterweb udkommer ca. en gang om måneden og er Forfatterwebs nyhedsbrev.
Det er nemt at tilmelde sig og at framelde sig igen, hvis man skulle ønske det.
Abboner på Nyt fra Forfatterweb for at blive opdateret på vores nyeste portrætter, opdateringer og temaer på Forfatterweb, aktuelle interviews i Forfatterstafetten, og meget mere.
Er du biblioteksbruger eller elev?