Johanne Algren
Foto: Finn Frandsen/Politiken/Ritzau Scanpix

Johanne Algren

cand. mag. i dansk litteratur og cand. comm. i journalistik Signe Juul Kraft, iBureauet/Dagbladet Information. 2012.
Top image group
Johanne Algren
Foto: Finn Frandsen/Politiken/Ritzau Scanpix
Main image
Algren, Johanne
Foto: ArtPeople

Stoffer, sex og vold. Der lægges ikke fingre imellem i Johanne Algrens romaner om den grænsesøgende teenagepige Louis. Uden løftede pegefingre og moraliserende budskaber tegner bøgerne et portræt af 00’ernes ungdomsgeneration, hvor grænserne er flydende, og det derfor er op til den enkelte, hvor langt han eller hun vil eller kan gå. Louis-romanerne scorer både i sproglig stil og handling højt på troværdigheds- og identifikationsskalaen med masser af slang, sms-gengivelser og indblik i Louis’ tanke- og følelsesliv.

 

52231221

Blå bog
Født:
1978 i København.

Uddannelse: Autodidakt radiovært.

Debut: Louis. People’s Press, 2008.

Litteraturpriser: Ingen kendte.

Seneste udgivelse: Bolsjoj. Carlsen, 2016. Roman.

Inspiration: Radiovært og forfatter Tine Bryld.

 

 

 

 

 

 

 

Johanne Algren

Artikel type
boern

Baggrund

”Hvorfor kunne jeg ikke lære at opføre mig ordentligt? Nogle gange kunne jeg mærke, hvordan jeg var en ulykkesfugl. En nervøs ulykkesfugl, der flaksede rundt med vingerne. Og jeg blev så trist over det. Men også sindssygt taknemmelig for, at Serkan ville have mig og passede på mig.”
”Louis liv”, s. 306.

Johanne Algren er født i København i 1978 og voksede op på en gård mellem Helsingør og Tikøb. Som 15-årig flyttede hun hjemmefra, og fra hun var 16 boede hun et år i London. Som 18-årig blev hun i 1997 vært på radioprogrammet Det Elektriske Barometer, og i 2000 lavede hun sit eget talkshow, Midnatsekspressen, på P1, hvor hun også fra 2002-2004 var vært på ungdomsprogrammet Klubværelset. Siden 2006 har hun været tilknyttet DR, hvor hun bl.a. har lavet programmet ”Johanne i Troldeskoven”, lagt stemme til Oline-universet og nu er aktuel i Ramasjang-radio.

Johanne Algren har altid tegnet og skrevet og troede, at hun skulle lave børnebøger. Men da den nu afdøde radiovært og forfatter Tine Bryld sendte en redaktør, der efterlyste ny ungdomslitteratur, videre til Johanne Algren, blev det starten på en ungdomsroman i stedet. Resultatet kom i 2008 med debutromanen ”Louis”, som handler om den eksperimenterende og grænsesøgende teenagepige Louis. I 2011 kom den selvstændige opfølger ”Louis liv”, som er tilegnet Tine Bryld.
Bøgerne om Louis er en blanding af fiktion og virkelighed, og der kan drages paralleller mellem hovedpersonens liv og Johanne Algrens egen teenagetid: ”Meget af bogens indre univers er hentet fra mig selv, at skrive den var ligesom at tage de der russiske babushka-dukker og pille den på 15 år ud. Jeg ved, hvad Louis føler i den og den situation. Hvis jeg kan bruge mig selv, så vælger jeg det og skriver min egen historie op i tiden, så den også er ærlig over for 2008,” siger Johanne Algren. (Mikkel Bording: Ærligt er for mig et vigtigt ord. Information, 2008-02-28).

Johanne Algrens beslutning om at skrive romanerne var ikke præget af mange overvejelser: ”Jeg har ikke tænkt på, hvordan man skriver en bog, jeg har bare gjort det. Jeg gider ikke tænke over konsekvenserne. Da jeg fik børn, gjorde jeg det også, fordi jeg havde lyst, selvom jeg hverken havde fast arbejde eller penge – og heller ikke et ordentligt sted at bo.” (Mikkel Bording: Ærligt er for mig et vigtigt ord. Information, 2008-02-28).
Johanne Algren er mor til tre og arbejder som frivillig i Christianias ungdomsklub.

Louis

”Jeg er festdronningen, hende der kan blive ved og ved. Men det er kun mig der ved, hvor sygeligt meget det her betyder for mig. Jeg har ikke noget bedre at byde mig selv eller andre. Jeg er lykkelig, når vennerne råber på mig og vi danser rundt og fester.”
”Louis”, s. 131.

Debutromanen ”Louis” fra 2008 handler om teenagepigen Louise, også kaldet Louis, som bor sammen med sin far og stedmor i Lyngby. Louis er dygtig i skolen, men bruger det meste af sin tid på at ryge hash og eksperimentere med sex og hårde stoffer. Hendes far, som er skoleinspektør, forsøger med straf, kontrol og vold at få Louis’ respekt, men hun gør, som det passer hende. Hun forelsker sig i den fandenivoldske og småkriminelle stilladsarbejder Isak, der hurtigt viser sig ikke at have den bedste indflydelse på Louis.
Romanens handling drives frem af Louis’ erkendelser, der dog ikke nødvendigvis leder til, at hun ændrer adfærd. Bogen igennem reflekterer hun over sin opførsel, sine medmennesker og sin tilværelse i al almindelighed.
Historien er fortalt af Louis selv, i jeg-form, og sammen med de mange refleksioner giver det en høj grad af identifikation med hovedpersonen. Læseren følger Louis’ ups and downs, vrede, sorg og usikkerhed tæt, og på den måde bliver personskildringen dyb og troværdig.

27157874

Sproget i bogen er også tro mod den måde, unge kommunikerer på i dag. Bandeord og slang krydret med sms-gengivelser er med til at gøre Louis og hendes omgangskreds troværdig. I den forbindelse illustrerer romamen den måde, unge kommunikerer i dag. Selv om mulighederne for at være i kontakt med hinanden er blevet flere, er formen blevet mere overfladisk og mindre forpligtende.

En illustration af dette er, at Louis konstant skriver smileys i sine sms’er, selv om hun langt fra er glad. Selv om hun via sin mobiltelefon har mulighed for at være i kontakt med andre, når hun vil, er kontakten overfladisk og skrøbelig og kan let brydes. 

”Louis” er en moderne ungdomsroman, som både behandler almene, tidsløse ungdomstemaer som forelskelse, grænser og oprør, og samtidig skildrer netop ungdomsgenerationen af i dag. En individorienteret generation, hvor bevidstheden om, at du er ’din egen lykkes smed’ giver den enkelte det fulde ansvar for selv at finde ud af livet. En opgave, der kan synes uoverstigelig for en usikker og svigtet teenager som Louis. Derfor er det i festen, i rusens fællesskab, hvor sanser og tanker er sløret, at Louis føler sig allermest tilpas og lykkelig.