Palle Bregnhøi

Lise Lotte Larsen, 2000.
Main image
Bregnhøi, Palle
Foto: Jens Dresling

Dansk forfatter og illustrator.
Der er få illustratorer, der som han, både kvantitativt og kvalitativt, har bidraget til at holde liv i dansk illustrationskunst. Siden først i 60'erne har han alene til børn illustreret op imod 100 bøger, skolebøger, letlæsningsbøger, billedbøger og bøger for større børn. Og herudover har han tegnet til næsten lige så mange bøger for voksne, især mange naturbøger. "Jeg har altid tegnet, og jeg vidste, at jeg gerne ville illustrere bøger, for det var det, der interesserede mig mest."

 

50623211

 

Blå bog

Født: 24. juli 1933.

Død: 2016.

Uddannelse: litograf i 1955, arbejdet på forskellige tegnestuer i 5 år. Freelance-tegner siden 1961.

Debut: Kirsebær-Martin. Gyldendal, 1972. Billedbog.

Priser: Kulturministeriets Illustratorpris, 1991.

Seneste udgivelse: Levy, Yvonne: Den flyvende kat Krittevit. Gyldendal, 2013. Illustreret af Palle Bregnhøi.

Artikel type
illustratorer

Introduktion

Palle Bregnhøi, født 24.7.1933, illustrator og forfatter.
Uddannet som litograf i 1955, arbejdet på forskellige tegnestuer i 5 år.
Freelance-tegner siden 1961.

Kulturministeriets Illustratorpris 1991 (Dunjakken, tekst Asger Klausen, og Man kan da aldrig få brædder nok) .

"Jeg føler en meget stærk forbindelse til den danske tradition." Den replik kunne være et passende udgangspunkt for en karakteristik af illustratoren Palle Bregnhøi. Dels er der i hans billeder en umiskendelig dansk tone, og dels er der få illustratorer, der som han både kvantitativt og kvalitativt har bidraget til at holde liv i dansk illustrationskunst.

Siden først i 60´erne har han alene til børn illustreret op imod 100 bøger, både skolebøger, letlæsningsbøger, billedbøger og bøger for større børn. Og herudover har han tegnet til næsten ligeså mange fag- og skønlitterære bøger for voksne, især mange naturbøger. "Jeg har altid tegnet, og jeg vidste, at jeg gerne ville illustrere bøger, for det var det, der interesserede mig mest."

For at lære noget om reproduktion valgte Palle Bregnhøi en uddannelse som litograf, og 5 år som ansat på et reklamebureau tæller også med som en slags uddannelse: "Her lærte jeg meget, især om komposition, " siger han. Men en levevej som illustrator trak mere end de sikre penge i reklamebranchen, og særlig tiltrækkende var det at illustrere for børn: "Jeg havde lyst til at tegne for børn, fordi du i en børnebog kan fabulere og egentlig lave det fuldstændig, som du vil".

Den danske tradition

Palle Bregnhøi har et bevidst og artikuleret forhold til den måde, han udtrykker sig på i sine illustrationer: "Jeg har spekuleret mange gange, specielt igennem de senere år - man begynder jo at fundere - hvorfor jeg egentlig gør, som jeg gør. Sommetider når jeg ser noget østeuropæisk, tænker jeg: Av for søren, hvor er de dygtige. Jeg er fuld af beundring for enhver som tegner dygtigt. Men den østeuropæiske og også den tyske og svejtsiske måde at tegne på, det er jo noget helt andet, end det vi gør. Gennem de østeuropæiske tegnere er jeg blevet klar over, at jeg tegner, som jeg gør, fordi jeg er dansker."

Ikke fordi Palle Bregnhøi har bestemte danske forbilleder, "men vi er en dansk tradition. Derfor minder vi alligevel meget om hinanden. Der var én, der sagde til mig: "Du tegner jo naturalistisk ligesom Svend Otto, Ib Spang Olsen og Erik Hjorth Nielsen", og det er rigtigt nok. Jeg voksede op med Axel Mathiessen, Svend Otto, Johan Thomas Lundby og Ib Andersen - ham var jeg meget begejstret for."