bukowski
Foto: Palutke Eckharth

Charles Bukowski

journalist Samuel Krygier, 2011. Blå bog og bibliografi opdateret 2017.
Top image group
bukowski
Foto: Palutke Eckharth

Charles Bukowski er en af efterkrigstidens mest markante amerikanske forfattere, der med sit rå og til tider pornografiske billedsprog har været med til at dreje litteraturen hen mod en helt særegen form for beskidt realisme. Han er især kendt for sine semi-biografiske romaner med karakteren Henry Chinaski som hovedperson, hvoraf ”Med det hele…”, ”Al forefaldende arbejde” og ”Kvinder” står som hovedværkerne.

I sit forfatterskab giver Bukowski et nøgent, næsten hudløst portræt af de mennesker, der lever på bunden af USA. Han fortællinger handler om outsidere og de udstødte, der færdes i et miljø, hvor smerte, vildskab og desperation er den eneste fællesnævner. Bukowski formår at forlene de til tider ret brutale beskrivelser med en befriende sort humor, men uden at tabe den sans for forfaldets poesi, der er hans signatur i både lyrikken og i prosaen.

 

54189249

Blå bog 

Født: 16. august 1920 i Andernach, Tyskland.

Død: 9. marts 1994.

Uddannelse: Studentereksamen ved Los Angeles High School.

Debut: ”Aftermath of a Lengthy Rejection Slip” i Story Magazine, 1944.

Priser: Ingen litteraturpriser oplyst.

Seneste udgivelse: Kærlighed & showbusiness : to noveller. Fahrenheit, 2017.  (Bring me your love ; There’s no busines). Oversætter: Henrik List.

 

 

Artikel type
voksne

Baggrund

”Jeg drak en halv flaske whiskey og 12 øl hver aften, mens jeg skrev. Jeg røg billige cigarer og skrev på maskine og drak og lyttede til klassisk musik på radioen til den lyse morgen. Mit mål var ti sider pr. nat, men jeg vidste aldrig hvor mange sider jeg havde skrevet før næste dag. Jeg stod op om morgenen, brækkede mig, gik så ud i forstuen og kiggede på sofaen for at se hvor mange sider, der var. Jeg havde altid skrevet mere end ti.”

”Kvinder”.

Charles Bukowski blev født som Heinrich Karl Bukowski den 16. august 1920 i Andernach i Tyskland. Hans far, Heinrich Karl senior, var en tysk-amerikansk soldat udstationeret i Tyskland efter Første Verdenskrigs afslutning og hans mor, Katharina Fett, var en lokal tysk kvinde. Familien rejste til Amerika i 1922 og slog sig ned i Los Angeles, Californien. Bukowski voksede op under Amerikas store økonomiske depression i 1930’erne, og hans hverdag var præget af vold og isolation. Hans far var ofte arbejdsløs, og han lod sin bitterhed og afmagt gå ud over sin søn gennem regelmæssige tæsk.

Som teenager blev Bukowski ramt af en hudsygdom, der dækkede hele hans krop med store betændte bylder. Han havde i forvejen problemer med at kommunikere med andre mennesker, og sygdommen forstærkede blot hans følelse af at være fremmedgjort i forhold til resten af samfundet. Derfor begyndte Bukowski tidligt at drikke sig fuld, da alkoholen tilsyneladende var det eneste, der kunne dulme hans smerte og ensomhed. I løbet af sine skoleår brugte Bukowski meget tid på det lokale bibliotek, hvor især Ernest Hemingway og John Steinbeck stod for de største læseoplevelser. Efter at have taget studentereksamen fra Los Angeles High School i 1939 begyndte Bukowski at studere litteratur og journalistik på Los Angeles City College med henblik på at blive forfatter. Da Bukowskis far opdagede sønnens litterære ambitioner, blev han så rasende, at han smed ham på porten. Der var ikke plads til forfatterspirer under faderens tag. Kort tid efter droppede Bukowski ud af Los Angeles City College.

Da Amerika gik ind i Anden Verdenskrig i 1941, blev Bukowski fundet uegnet til militærtjeneste. Venner og familie opfordrede ham til at melde sig frivilligt, men han havde ingen intentioner om at deltage i en krig, der ikke vedkom ham. I stedet valgte Bukowski et liv som omvandrende vagabond. I løbet af denne periode brugte han en del tid på at rejse gennem USA på må og få. For at overleve tog han alle former for småjobs og boede alene på små lurvede hotelværelser i slumkvartererne.

Efter flere afslag fik Bukowski i 1944 trykt novellen ”Aftermath of a Lengthy Rejection Slip” i bladet Story Magazine. Han blev dog hurtigt desillusioneret med udgivelsesprocessen og skrev næsten intet i de næste ti år af sit liv. I stedet brugte Bukowski sin tid på offentlige biblioteker, hvor han læste stakkevis af bøger. Her opdagede han forfatteren John Fante, der fik stor indflydelse på hans senere værker.

I 1946 mødte Bukowski den ti år ældre Jane Cooney Baker, der var lige så alkoholiseret som han selv. Deres stormfulde forhold varede i næsten ti år, og hun blev hans første store kærlighed.

Bukowski blev i 1952 ansat som juleafløser hos postvæsenet i Los Angeles, men han sagde op efter to og et halvt år. I 1955 blev han indlagt på hospitalet med et blødende mavesår, der næsten tog livet af ham. Han fik at vide, at han aldrig måtte drikke igen, men samme dag han blev udskrevet vendte han tilbage til flasken. Efter at Bukowski forlod hospitalet, begyndte han igen at skrive, men denne gang koncentrerede han sig om poesi.

Bukowskis gennembrud som forfatter

Bukowski vendte tilbage til postvæsenet i 1958, men denne gang som postsorterer. Han tog stadig regelmæssigt på druk, men han mødte altid præcis på sit arbejde og havde sit drikkeri under kontrol. Bukowski fik samtidig udgivet sine digte i mindre kunstpublikationer, og i 1960 blev hans første digtsamling med titlen ”Flower, Fist and Bestial Wail” udgivet. I denne periode levede han sammen med kvinden Frances Smith, med hvem han fik datteren Marina Louise i 1964. Efter flere mindre digtsamlinger udkom så Bukowskis første novellesamling, ”All the Assholes in the World and Mine”, i 1966.

Året efter begyndte Bukowski at skrive en fast spalte i undergrundsavisen Open City kaldet ”Notes of a Dirty Old Man”. I klummerne beskrev han sine år som fattig dranker og begyndte så småt at lægge fundamentet til myten om sig selv som den evige outsider, der hele tiden var på kant med alle former for autoriteter. Gennem disse artikler og det stigende antal digt- og novellesamlinger opbyggede Bukowski langsomt en loyal fanskare i Los Angeles’ bohememiljø.

I 1970 kvittede Bukowski sit job ved posten. Han var blevet lovet en fast månedlig udbetaling på 100 dollars resten af sit liv af forlæggeren John Martin, hvis han til gengæld ville koncentrere sig om at skrive på fuld tid. Martin etablerede forlaget Black Sparrow Press med det formål udelukkende at udgive Bukowskis værker. Mindre end en måned efter at Bukowski havde forladt postvæsenet, var den første roman med titlen ”Post Office” færdig. Det blev den første af i alt fem semi-biografiske romaner med figuren Henry Chinaski som hovedperson. Bogen blev en bestseller, og den var med til at befæste Bukowskis position som en af efterkrigstidens mest interessante samfundsskildrere. Hans omdømme voksede især støt i Europa, og ved slutningen af 1970’erne var han den mest populære amerikanske forfatter i Tyskland. Bukowski havde også et stort følge i Frankrig og andre dele af Vesteuropa, men alligevel forblev han næsten ukendt i store dele af USA.

25498208

I 1976 mødte Bukowski sit livs kærlighed i form af den 25 år yngre Linda Lee Beighle. Parret blev gift i 1985.

Det store gennembrud som forfatter i Amerika kom i 1987, hvor filmen ”Barfly” havde premiere. Bukowski havde selv skrevet manuskriptet til filmen, der var baseret på oplevelser fra hans egen ungdom. Fra den ene dag til den anden opnåede han den samme popularitet og anseelse i sit hjemland, som han i så mange år havde haft i Europa.

Henimod slutningen af sit liv levede Bukowski et stille og fredfyldt liv med Linda Lee Beighle i San Pedro, Californien. Takket være de støt stigende royalties for sine værker blev han i stand til at købe et hus med swimmingpool og spabad. Skrivemaskinen blev skiftet ud med en computer og han kørte nu til væddeløbsbanen i en sort BMW.

Bukowski døde af leukæmi den 9. marts 1994 som 73-årig. Kort forinden havde han afsluttet sin sidste roman, ”Pulp”. Bukowski forblev produktiv til det sidste, og selv flere år efter hans død udkom der digt- og novellesamlinger med nyt materiale.