Per Nilsson

bibliotekar Klaus Høj Kristoffersen, 2003.
Main image
Nilsson, Per
Foto: Polfoto

Indledning

Svensk forfatter. Har hovedsageligt skrevet børne- og ungdomsbøger.

Per Nilsson er født i 1954. Han bor i Blekinge. Han er gift og har fire børn. Inden han blev forfatter på fuldtid underviste Per Nilsson i matematik og musik. Han spiller selv bl.a. guitar og er med i et band der spiller østeuropæisk folkemusik. Siden gymnasietiden har Per Nilsson haft en drøm om at blive forfatter. Hans egen barndom har ofte givet inspiration til hans bøger.

 

134331712

Blå bog

Født: 1954 i Malmö, Sverige.

Uddannelse: Lærer.

Debut: En helt i drømme, Gyldendal, 1986. (Mellan vakna och somna, 1986).

Priser: Førstepris i Rabén & Sjögrens konkurrence om bedste bog for unge om kærlighed "Hjertensfryd", 1992. Augustprisnomineret for "Ravnens sang" (Svenska Bokförläggareföreningen), 1994. Nils Holgersson-plaketten for "Anarkai", 1997. Deutsche Jugendliteraturpreis for "Hjertensfryd", 1997. ABFs litteraturpris, 1998. Augustprisnominer for "du og du og du" (Svenska Bokförläggareföreningen), 1998. ”The Silver Kiss“ i Holland for "Hjertensfryd", 1999. Astrid Lindgren-prisen, 1999.

Seneste udgivelse: Mille og Charlie. Turbine, 2022. (Majken och Tassa, 2022). Kunstner: Lisen Adbåge. Oversat af Marie Brocks Larsen. Billedbog.

Artikel type
boern

Baggrund

Per Nilsson er født i 1954 i Malmø. Han bor i Sölvesborg i Blekinge. Han er gift og har fire børn. Inden han blev forfatter på fuldtid underviste Per Nilsson i matematik og musik. Han spiller selv bl.a. piano og guitar og er med i et band, der spiller musik fra Balkan-landene og østeuropæisk folkemusik.

I en periode arbejdede Per Nilsson deltid som lærer og deltid som forfatter. Arbejdet som lærer stoppede han med i 1999 fordi ”… jag upptäckte att jag blivit en dålig lärare när jag var så mycket författare-i-skallen hela tiden ... ” (www.forfattarcentrum.se/forf/per_nilsson)

En anden forklaring er måske: ”Att skriva böcker är som att fortsätta att dagdrömma, det är lek precis som musik är lek." (Opsis Kalopsis nr. 3, 1993).

Eller en tredje forklaring: ”Ja, jag använder ofta mitt eget liv när jag skriver. Händelser, känslor, minnen och människor jag mött. Men inget är riktigt sant, jag ljuger också. Och det är en av de fascinerande sakerna med att vara författare: Man får lov att ljuga, och man kan tala sanning. Om allt kan jag skriva. Inget är förbjudet. Inget är alltför hemligt” (www.forfattarcentrum.se/forf/per_nilsson)

Siden gymnasietiden har Per Nilsson haft en drøm om at blive forfatter. Han har altid skrevet dagbog og digte og læst meget. De indfald han får, skriver han ned i sorte notesbøger. Digte og notesbøger (altid sorte) optræder således ofte i hans bøger.

Da Per Nilsson var i 30’erne begyndte han at skrive ting ned fra sine egen barndom. I første omgang var det kun beregnet til hans egne børn, men på et tidspunkt omarbejdede han det til et manuskript og sendte det til et forlag. Manuskriptet blev imidlertid afvist. Men heldigvis fulgte der med afvisningen et opmuntrende brev fra forlaget. Per Nilsson tog fat på manuskriptet igen, og i 1986 udkom debutbogen Mellan vakna och somna.

Hvem er Nils Persson?

”När man skriver lämnar man ut mer av sig själv än man egentligen tänkt” (Abrakadabra nr. x, 1994)

Som barn var Per Nilsson en dagdrømmer. Han stødte ofte hovedet ind i lygtepælene på vejen, fordi han gik og fantaserede og funderede så meget over tingene. Det betød, at han altid havde blå mærker i panden. De blå mærker går således igen i flere af Per Nilssons bøger. I børnebogen Ikke som andre (1999) fortæller Davids far, netop den historie fra sin barndom. Men de blå mærker finder man allerede første gang hos drengen Nils Persson i Per Nilsson debutbog.

Drengen Nils Persson optræder også i de efterfølgende 2 bøger Vigtiga saker (1988) og Baklängeslivet (1990) (ingen af dem oversat til dansk). Endelig møder man Nils Persson og de blå mærker i du og du og du (1998). Her er Nils Persson imidlertid ikke længere en dreng men en ung mand på 20 år, der læser matematik og funderer over livet og døden. Og jo - Nils er Per og Per er Nils

”Jag skriver för dej
du som fyller huvudet med drömmar och fantasi
och som krockar med verklighetens lyktstolpar
om och om igen
Jag skriver för dej
Du som tänker på livet, hur det är och hur det kunde vara
Du som tänker på döden”

Men det er ikke kun Nils Persson, der optræder i flere forskellige bøger. For den opmærksomme læser vil personer, episoder, lokaliteter og detaljer fra én bog pludselig optræde og blive uddybet i en helt anden bog. Det er en hilsen fra Per Nilsson til hans trofaste læsere.

I ungdomsromanen En nat i april møder man for eksempel David og Milena fra børnebøgerne Milena for altid , Den pige jeg elsker hedder Milena og Ikke som andre . I samme bog optræder også Andreas fra Anarkai . Og minsandten om der ikke også optræder en mand ved navn Per Nosslin, der har en sort notesbog, som han skriver i! Og måske skulle man også aflægge Hanséns Konditori et besøg, for her kommer mange af Per Nilssons personer.

At Per Nilsson er født i Malmø, mærker man også, for der er mange ”hilsner” til Købehavn og Danmark i hans bøger – således er hele slutscenen i Ravnens sang henlagt til Christianshavns kanal.

”Jag vet hur ungdomar ser ut, vad de lyssnar på, vilka idéer som ligger i luften – allt det där har jag gratis. Men det är mig själv jag skriver om” (Pedagogiska magasiniet nr. 1, 2000)