Kerstin Sundh

Tove Delica. 1998. Bibliografi opdateret juli 2023.
Main image
Sundh, Kerstin
Foto: Forlaget Rabén og Sjögren

Svensk forfatter. Har skrevet romaner for børn og unge.
Hun var en erfaren skribent, da hun i 1967 debuterede i Sverige med När Tomas flyttade. I de følgende år er det blevet til en stor bogproduktion. Mange af bøgerne er kommet på dansk, bl.a. serien om Miranda, og har grebet og fornøjet børn i 2 generationer. Kerstin Sundh er i dag en gammel dame. Kan hun sige nutidens og fremtidens børn noget?…

 

 

 

53848273

Blå bog

Født: 14. januar 1912 i Ängelsberg, Sverige.

Død: 12. marts 2000, i Stockholm, Sverige.

Uddannelse: Realeksamen. Korttegner og underviser.

Debut: När Tomas flyttade. Svensk Läraretidnings Förlag, 1967.

Litteraturpriser: Ingen.

Seneste udgivelse: Boller til mormor. Carlsen, 2020. (Boller til mormor, 1990). Oversat af Grete Janus Hertz.

Artikel type
boern

Om Kerstin Sundh

Kerstin Marie Sundh blev født d. 14.1. 1912, i Ängelsberg i Sverige.

Efter sin realeksamen uddannede hun sig til korttegner, og i over 30 år underviste hun på sine egne kurser. I mere end 20 år skrev hun noveller og historier til ugebladene under pseudonym. Samtidig lavede hun børneteater og programmer for skoleradioen.

Hun var således en erfaren skribent, da hun i 1967 debuterede i Sverige med När Tomas flyttade , der ikke er oversat til dansk.

I de følgende 30 år er det blevet til en meget stor produktion. Mange af bøgerne er kommet på dansk og har grebet og fornøjet børn i 2 generationer.

Stefan, Karin og de andre - og Martin

Kerstin Sundhs første bøger er oplæsningsbøger for mindre børn. De handler ofte om almindelige børns almindelige hverdag med problemer, som for den voksne forekommer små, men for barnet er store og væsentlige. I Fødselsdagen, der blev væk , glemmer hele familien Stefans 6-års fødselsdag, da en ny baby melder sin ankomst. For Stefan er det en katastrofe, som sætter en kædereaktion af begivenheder i gang.

Senere skrev Kerstin Sundh mange ungdomsbøger om lignende emner. I Held i uheld kommer Karin, der er adoptivbarn, til at høre sin mor sige, at hun altid vil elske lillesøsteren, uanset hvad, fordi hun er hendes eget barn. Denne sætning vokser uforholdsmæssigt meget i Karins bevidsthed, og sætter mange tanker og handlinger i gang.

Kerstin Sundh har gennem årene skrevet en lang række letlæsningsbøger beregnet til den første læsning. Serien om Martin er den nyeste. I 5 bøger følger vi Martin fra han er 4 til 6 år.
Bøgerne er humoristiske og lette, og har alligevel en god gedigen handling. I Dagens helt er Martin ked af, at alle synes bedst om hans bror Johan, der er tennisstjerne. En dag redder Martin Ulrikke fra at drukne, og nu er det ham, der kommer i avisen og er - dagens helt!